Кметове искат 2 май за официален празник

В Двора на кирилицата има зала, която разказва българската история в картини.

2 май, когато честваме успение на Св. Цар Борис I Покръстител, да бъде обявен за официален празник у нас. За това ще настояват кметовете на старата столица Плиска Тонка Начева и на Каспичан Милена Недева. Предложението ще бъде официално отправено до Министерство на културата.

Това обявиха те в навечерието на тазгодишния празник, когато се навършват 1151 г. от приемане на християнството.

Както "Труд" писа, тържествата ще стартират още на 30 април с масово кръщене на деца в Голямата базилика в Плиска. Ритуалът ще извърши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Все още има време за записване на деца в кметството на Каспичан.

На 2 май от 17 часа владиката ще освети огромен 12-метров кръст в Двора на кирилицата в Плиска. В уникалния архитектурен комплекс, освен монументи на светите братя Кирил и Методий, и Св.Цар Борис, могат да се видят всички букви от кирилицата, изваяни от камък в 2-метров размер. За година от създаване му той е бил посетен от над 40 000 души, каза създателят му Карен Алексанян.

На празника Дворът на кирилицата ще бъде отворен за безплатни посещения. От 18 ч. в Плиска ще бъде отслужен благодарствен молебен от митрополит Йоан на площада край паметника на Св. Цар Борис в центъра на градчето.

Тържествата ще продължат с концерт на смолянския ансамбъл „Родопа“ и заря.
Миналата година Плиска стана средище на големи тържества и по волята на премиера Бойко Борисов бяха отпуснати 500 000 лв. за разкопки и реставрация на Голямата базилика.

Тази година дейностите продължават със 770 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони