РИОСВ провери кървава река

Снимка: Архив

Нелегална кланица на животни или контрабандисти на месо са причинили замърсяването

РИОСВ-Бургас извърши проверка на река Порой, в Карнобатска община. Местни жители алармираха, че реката е потекла буквално кървава. Водите и влачели отпадъци и животинска кръв. Пристигналите на мястото експерти са констатирали че действително "водите на реката са с интензивно червено оцветяване, видимо замърсени, със специфичен мирис на кръв".

Извършен е оглед нагоре по течението, с цел откриване на източника на замърсяването. Установен е бетонов колектор с диаметър приблизително около 0,8 м, изведен към реката. В момента на проверката от колектора в реката са изтичали и се зауствали видимо замърсени води с интензивно червено оцветяване и мирис на кръв. По данни на присъствалия на проверката еколог на град Карнобат, чрез колектора в реката се заустват води от кв. Красно село, съобщиха от РИОСВ.

Води са дадени за лабораторен авализ. Кметът на Карнобат Георги Димитров трябва от своя страна да провери чий и законен ли е колектора. Нелегална кланица на животни или контрабандисти на месо са причинили замърсяването, предполагат местни жители.

За допуснатия гаф със замърсената река, на кмета на общината ще бъде съставен акт по Закона за водите. Размерът на санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.

"РИОСВ да си свършат работата, аз не отговарям за нелегално клане на животни", коментира пред Труд кметът Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини