ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Бъчварова поиска равен достъп за всички държави-членки до европейските информационни системи за сигурност и граничен контрол

Снимка: Пресцентър на МВР

„Всички трябва да можем да ползваме пълноценно новата централизирана система „Вход/изход“ на ЕС, която изграждаме в момента“, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ на ЕС в Люксембург. Първатa сесия бе посветена на подобряването на оперативната съвместимост на информационните системи за граничен контрол и сигурност на ЕС, предаде пресцентърът на МВР.

Новата системата, която се разработва като част от пакета „Интелигентни граници“ за повече сигурност по външната граница и на територията на ЕС, ще служи за засилване на граничния контрол и ускоряване на времето за извършване на проверки. „Това безспорно е едно добро решение за оптимално събиране и обмен на информация между всички нас и е предпоставка за по-ефективна борба срещу организираната престъпност и тероризма“, подчерта още Бъчварова.

Към този момент България и някои други държави-членки нямат възможност да се възползват пълноценно от важни системи на ЕС, а същевременно страни като България ежедневно обезпечават сигурността по една от най-важните и чувствителни граници на ЕС, каза още министър Бъчварова. Като конкретен пример тя посочи Визовата информационна система (ВИС) на ЕС, която страната ни не ползва в пълнота, тъй като не издава шенгенски визи.

Министър Бъчварова проведе двустранна среща с министъра по миграцията на Великобритания Джеймс Брокеншайър. Двамата обсъдиха прилагането на Изявлението „ЕС и Турция“, отражението му върху развитието на миграционните процеси на Балканите и бъдещето на Общата европейска система за убежище.

Българският вътрешен министър подчерта доброто сътрудничество с Турция в областта на граничната сигурност, контрол и управление на миграционните потоци. Тя определи предстоящото подписване между България и Турция на Протокол за прилагане на Споразумението за реадмисия ЕС – Турция като важна стъпка за по-ефективно регулиране на миграционните вълни. Министър Бъчварова и министър Брокеншайър обсъдиха и мерките за борба с каналджийството и засилването на обмена на информация относно цялата верига на трафикантските мрежи.

Съветът на вътрешните министри на ЕС продължава с дискусия относно бъдещите реформи в Общата европейска система за убежище и развитието на политиката на Съюза в областта на легалната миграция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.