Шефът на НАТО: Въпреки частичното изтегляне, Русия поддържа "значително военно присъствие" в Сирия

Въпреки обявеното частично изтегляне на руски военни части от Сирия, Русия поддържа значително военно присъствие в страната. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес в Анкара, предаде АФП.

"Въпреки обявеното частично изтегляне ние виждаме, че Русия поддържа значително военно присъствие, за да подкрепя режима на Асад в Сирия", подчерта Столтенберг.
Той добави, че примирието може да е трудно, но е най-добрата основа кризата да се реши по мирен начин.

Припомняме, че изтеглянето от Сирия на част от руските военни беше обявено от президента Владимир Путин миналия месец, няколко дни след началото на примирие между режима и бунтовниците, договорено с посредничеството на Москва и Вашингтон.

Множеството нарушения на примирието, както и лошата хуманитарна ситуация в региона, обаче, се отразиха сериозно върху преговорите в Женева между режима и основните групи от опозицията. Опозицията обяви, че не може да продължи да води преговори в Швейцария, докато сирийци умират ежедневно, най-вече при бомбардировки.

Минимум 44 граждани са загинали във вторник при въздушни удари, които изглежда са нанесени от сирийската армия, срещу два пазара в северозападната провинция Идлиб, контролирана от сирийския клон на Ал Каида, Фронта Ан Нусра, който подобно на "Ислямска държава", е изключен от примирието. За броя на жертвите сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права /СЦНЧП/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия