Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

„Бандата на Оушън“ обира ротативки Четирима мъже дистанционно хаквали софтуера на игралните апарати

Правосъдният министър обяви: Край на единоначалието в прокуратурата

2. Премиерът Бойко Борисов, дипломат №1 Даниел Митов и всички правосъдни министри от Съвета на Европа си направиха „семейна снимка“ на стълбите пред хотел „Балкан“.

Всеки прокурор да е подчинен на административния си ръководител, а той на по-горестоящия. На главния прокурор ще са подчинени обвинителите от Върховната касационна прокуратура и административните ръководители на апелативните прокуратури. Тази идея за Закона за съдебната власт изтъкна правосъдният министър Екатерина Захариева на форум на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт от страните членки на Съвета на Европа (СЕ) в София.

„Ако по-горестоящ прокурор дава указания на подчинен, те да бъдат писмени и да не пречат на вътрешните убеждения на отделния прокурор“, допълни още Захариева.

Председателят на Венецианската комисия Джани Букикио се обяви против съветския модел на прокуратурата, „защото той е източник на корупция, шантаж и изнудване и позволява използването на обвинението за политически цели“. „България е от тези 1/3 от членки на ЕС, които не гарантират достатъчно безпристрастност на съдебната власт“, декларира генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска евродоклад за правосъдие и вътрешен ред да има за всички европейски съдебни системи, а не само за България.

От форума знаково отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Председателят на Венецианската комисия:

Манталитетът на властта пречи на съдебната независимост

Манталитетът да се промени така, че независимостта и върховенството на закона да се превърнат във вътрешна убеденост и на политици, и на магистрати. Това обяви вчера председателят на Венецианската комисия Джани Букикио на конференция на Съвета на Европа (СЕ) в София.

„Ясно е, че политиците не са изгубили интереса си да влияят върху магистратите“, заключи Букикио. Той допусна, че има магистрати, които си представят, че са държавни служители и служат на държавата, а не на гражданите.

Същата позиция изрази и генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.