Правосъдният министър обяви: Край на единоначалието в прокуратурата

2. Премиерът Бойко Борисов, дипломат №1 Даниел Митов и всички правосъдни министри от Съвета на Европа си направиха „семейна снимка“ на стълбите пред хотел „Балкан“.

Всеки прокурор да е подчинен на административния си ръководител, а той на по-горестоящия. На главния прокурор ще са подчинени обвинителите от Върховната касационна прокуратура и административните ръководители на апелативните прокуратури. Тази идея за Закона за съдебната власт изтъкна правосъдният министър Екатерина Захариева на форум на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт от страните членки на Съвета на Европа (СЕ) в София.

„Ако по-горестоящ прокурор дава указания на подчинен, те да бъдат писмени и да не пречат на вътрешните убеждения на отделния прокурор“, допълни още Захариева.

Председателят на Венецианската комисия Джани Букикио се обяви против съветския модел на прокуратурата, „защото той е източник на корупция, шантаж и изнудване и позволява използването на обвинението за политически цели“. „България е от тези 1/3 от членки на ЕС, които не гарантират достатъчно безпристрастност на съдебната власт“, декларира генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска евродоклад за правосъдие и вътрешен ред да има за всички европейски съдебни системи, а не само за България.

От форума знаково отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Председателят на Венецианската комисия:

Манталитетът на властта пречи на съдебната независимост

Манталитетът да се промени така, че независимостта и върховенството на закона да се превърнат във вътрешна убеденост и на политици, и на магистрати. Това обяви вчера председателят на Венецианската комисия Джани Букикио на конференция на Съвета на Европа (СЕ) в София.

„Ясно е, че политиците не са изгубили интереса си да влияят върху магистратите“, заключи Букикио. Той допусна, че има магистрати, които си представят, че са държавни служители и служат на държавата, а не на гражданите.

Същата позиция изрази и генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право