50 000 българи жертви на блокадата на границата с Гърция

Над 50 000 българи ще бъдат засегнати от блокадата на гръцката граница, която нашите превозвачи готвят за празниците. Толкова нашенци ще почиват организирано в южната ни съседка за Великден, съобщи за „Труд” Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Най-потърпевши от протестите ще бъдат българите, но не трябва да забравяме, че страната ни е транзитна за пътувания на чужди туристи, уточни Байков.

Родните туристи ще стигнат до хотелите си в Гърция, но пътуването ще вгорчи празниците им. Има и вариант да се ползват обиколни маршрути през Македония и Турция, уточни председателят на асоциацията.

Той допълни, че гръцки туристически групи вече са анулирали резервациите си за почивка в България за Великден след информацията за готвените блокади.

Българските хотелиери подкрепят протеста на превозвачите, коментира за „Труд” Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Нашите членове от Петрич, Сандански и Банско пострадаха много от гръцката блокада през зимата и смятат, че е време да се вземат мерки и да се спре произволът на гръцките фермери, допълни той.

Според него подобни спорове трябва да се решават с дипломатически прийоми, защото сега вместо страната ни да спечели от геополитическата ситуация, ще се облагодетелстват Сърбия и Македония.

Засега превозвачите са категорични, че ще блокират всички пунктове с Гърция от 29 април до 8 май. Все още не са уточнили в кои часове няма да се допуска преминаването на автомобили. Обсъждат се няколко варианта. Първият вариант, който е по-вероятен е 16 часа да са затворени, 8 часа да са отворени, като се редуват на 4 ч. затворени 2 ч. отворени, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Блокадата на граничните пунктове е в отговор на гръцките 40-дневни протести през зимата, като загубите за родния бизнес от тях се изчисляват на най-малко 10 милиона евро.

Българските търговци обаче няма да получат компенсация за тях, реши Европейската комисия, стана ясно от отговора на Брюксел, изпратен до евродепутата Ангел Джамбазки. От него става ясно, че комисията няма да предприеме наказателни действия спрямо южната ни съседка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес