Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Мъж заблудил трима, че ще им продаде коли и взел капаро

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Министър Теменужка Петкова: Проучванията в Черно море са революция в енергийния сектор

“Проучванията за газ и нефт в Черно море са революция в енергийния сектор, която всички ние отдавна чакаме да се случи.” Това каза пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Трябва да е ясно едно – когато говорим за тази революция, тя стана възможна единствено и само благодарение на ясно заявената политическа воля на премиера Борисов, както в първия мандат, така и в настоящия момент в рамките на втория кабинет,” поясни министърът на енергетиката. Според нея това са едни много важни, много трудни решения, които не всяко правителство намира сили да вземе.

“Очевидно не е лесно да се вземе такова решение и да се предприемат такива действия. Ето защо това наистина е едно революционно решение и това, което се случи на 19 април като старт на първия проучвателен сондаж, който ще бъде извършен в Черно море, наистина е революционно, смята министърът.

Процесът по стартиране на процедурата за търсене и проучване на дълбоко Черно море стартира през 2012 г, с провеждането на конкурса, с който, бяха избрани трите компании – “Репсол”, “Тотал” и “ОМВ”, които да извършат проучвателните дейности в блок „Хан Аспарух”, припомни Петкова.

“Първоначалните геоложки проучвания са много оптимистични и ние всички се надяваме те да се потвърдят”, каза още министърът. Тя допълни, че се очаква утре корабът да отплава на 128 км източно от Варна и там да започнат същинските проучвателни дейности. Сондажът ще бъде на 5600 метра дълбочина и до 4-5 месеца се очаква да има яснота какво се крие в дълбокото Черно море.

“Не съществува никакъв риск, както за екологията, така и за Черно море, за живота, за здравето на хората”, заяви Теменужка Петкова. Тя увери, че компаниите, които ще извършват проучвателни дейности, са едни от световните лидери в бранша и работят по утвърдени и абсолютно безопасни технологии.

“Ако открият нефт и газ, ще са нужни 7, 8 до 10 години преди да има реален ефект и започнем да го използваме”, уточни министърът.

“Ако се открие нещо в дълбоко Черно море това ще ни даде възможност да си гарантираме сигурността на доставките. Тъй като това ще бъде местен добив, ние ще спестим една голяма част от таксите, които към настоящия момент се заплащат за пренос, транспортни или други такива разходи, които натоварват цената” заяви министър Петкова. Тя добави, че очакванията са, че тази цена ще падне с приблизително 30%.

Петкова обясни, че румънците задоволяват 90% от потреблението си само с местен добив, а техният блок „Нептун” е само на 15 км от нашия блок Хан Аспарух. Там са открити залежи в размер на 84 млрд. куб. метра газ.

Търсейки нефт и газ, се гарантират две неща – от една страна сигурността на доставките и съответно независимостта, т.е. така бленуваната диверсификация на източниците за доставка на природен газ, изобщо на енергийни ресурси, и от друга страна това осигурява конкурентни цени, което означава и конкурентна икономика, е на мнение министър Петкова.

На въпроса кой се съпротивлява на проучванията – руснаците или енергийната мафия, министърът каза, че не би се ангажирала кой точно и допълни, за да не се вземе толкова дълги години подобно решение – очевидно има някаква причина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.