Министър Теменужка Петкова: Проучванията в Черно море са революция в енергийния сектор

"Проучванията за газ и нефт в Черно море са революция в енергийния сектор, която всички ние отдавна чакаме да се случи." Това каза пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Трябва да е ясно едно - когато говорим за тази революция, тя стана възможна единствено и само благодарение на ясно заявената политическа воля на премиера Борисов, както в първия мандат, така и в настоящия момент в рамките на втория кабинет," поясни министърът на енергетиката. Според нея това са едни много важни, много трудни решения, които не всяко правителство намира сили да вземе.

"Очевидно не е лесно да се вземе такова решение и да се предприемат такива действия. Ето защо това наистина е едно революционно решение и това, което се случи на 19 април като старт на първия проучвателен сондаж, който ще бъде извършен в Черно море, наистина е революционно, смята министърът.

Процесът по стартиране на процедурата за търсене и проучване на дълбоко Черно море стартира през 2012 г, с провеждането на конкурса, с който, бяха избрани трите компании – "Репсол", "Тотал" и "ОМВ", които да извършат проучвателните дейности в блок „Хан Аспарух”, припомни Петкова.

"Първоначалните геоложки проучвания са много оптимистични и ние всички се надяваме те да се потвърдят", каза още министърът. Тя допълни, че се очаква утре корабът да отплава на 128 км източно от Варна и там да започнат същинските проучвателни дейности. Сондажът ще бъде на 5600 метра дълбочина и до 4-5 месеца се очаква да има яснота какво се крие в дълбокото Черно море.

"Не съществува никакъв риск, както за екологията, така и за Черно море, за живота, за здравето на хората", заяви Теменужка Петкова. Тя увери, че компаниите, които ще извършват проучвателни дейности, са едни от световните лидери в бранша и работят по утвърдени и абсолютно безопасни технологии.

"Ако открият нефт и газ, ще са нужни 7, 8 до 10 години преди да има реален ефект и започнем да го използваме", уточни министърът.

"Ако се открие нещо в дълбоко Черно море това ще ни даде възможност да си гарантираме сигурността на доставките. Тъй като това ще бъде местен добив, ние ще спестим една голяма част от таксите, които към настоящия момент се заплащат за пренос, транспортни или други такива разходи, които натоварват цената" заяви министър Петкова. Тя добави, че очакванията са, че тази цена ще падне с приблизително 30%.

Петкова обясни, че румънците задоволяват 90% от потреблението си само с местен добив, а техният блок „Нептун” е само на 15 км от нашия блок Хан Аспарух. Там са открити залежи в размер на 84 млрд. куб. метра газ.

Търсейки нефт и газ, се гарантират две неща – от една страна сигурността на доставките и съответно независимостта, т.е. така бленуваната диверсификация на източниците за доставка на природен газ, изобщо на енергийни ресурси, и от друга страна това осигурява конкурентни цени, което означава и конкурентна икономика, е на мнение министър Петкова.

На въпроса кой се съпротивлява на проучванията – руснаците или енергийната мафия, министърът каза, че не би се ангажирала кой точно и допълни, за да не се вземе толкова дълги години подобно решение - очевидно има някаква причина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес