Кунева става пазител на матурите (обзор)

Министърът на образованието Меглена Кунева ще е единственият човек от ведомството, който ще има ключ от стаята, където се пазят темите за зрелостните изпити, съобщи нейният заместник Диян Стаматов. Според него по този начин ще бъде гарантирано, че по време на матурите няма да има изтичане на информация от МОН.

Стаматов и представители на ведомството дадоха пресконференция, на която анонсираха новите по-строги мерки, които са предприети срещу преписването по време на изпитите.

„За първи път специална техническа комисия ще проверява помещенията за „случайно“ забравени вещи и ще ги запечатва. Ще бъдат проверявани и санитарните възли. Помещенията ще бъдат отваряни от същата комисия преди началото на изпита“, обясниха от МОН.

Друга новост срещу нарушаването на правилата е, че директорите на училищата ще събират всички телефони и мобилни устройства, но не само от учениците, а и от квесторите.

Освен това зрелостниците няма да могат да пишат със своите химикалки, а на влизане в кабинетите ще им се раздават само такива, пишещи в черно.

„Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа“, уточниха от МОН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование