16 000 евро, злато и монети открити у шефа на фонда за болни деца (обзор)

Павел Александров бе пуснат от ареста срещу 20 000 лв. гаранция.

16 000 евро, златни часовници и бижута, както и колекция от скъпи юбилейни монети са открити при обиски в дома на Павел Александров. Той и седем служители на Фонда за лечение на деца бяха задържани в сряда при акция на ГДБОП.

От спецпрокуратурата повдигнаха обвинения на петима чиновници от фонда за участие в група, извършвала служебни престъпления. Шефът Павел Александров, който ще отговаря като бос, бе пуснат срещу гаранция от 20 000 лв. Негов подчинен излезе от ареста срещу 15 000 лв., други двама - срещу по 5000 лв., а петият - срещу подписка. На всички обвинени е наложена забрана да напускат страната и са отстранени от работа.

Операцията била планирана за сряда, тъй като предишния ден Александров се върнал от чужбина, а от четвъртък излизал в отпуск, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. „При акцията не е иззет оригинал на документ, за да не попречим на лечението на нито едно дете”, каза още Арнаудова.

Част от ценностите на Александров били намерени в нает от него банков сейф. Той не е дал обяснения за произхода им. Тепърва ще се оценява стойността на златните изделия и юбилейните монети, уточниха разследващите.

Агенти от отдел „Корупция” на ГДБОП следели фонда, включително и със СРС-та от края на юли м. г. През август и септември получили допълнителни насоки от доклад за нарушения във фонда, изготвен от Инспектората на МЗ, по който по-късно е работила Софийската градска прокуратура (виж по-долу).

Александров и повечето от 7-те му подчинени от фонда били от Долни Дъбник. От същия град в Плевенско бе съпругата на задържания преди две седмици шеф от ДАИ Цветелин Цветанов. В дома на тъста му бяха открити пачки с близо половин милион лева. Между двата случая няма друго общо, побърза да уточни шефът на ГДБОП Спиридонов.

Фондът за лечение на деца имал договор за наем на апартамент в Париж на българката Маргарита Мунос. За престоя на деца и техните родители във Франция били плащани десет пъти повече пари за наем, отколкото в други страни, където изпратените от фонда ползвали стаи в българските мисии. Александров сключил два договора с Мунос, по които фондът платил 200 000 лв. Други 250 000 лв. за година били дадени на търговец, посредничил при транспортирането, настаняването и превода на пациенти за клиники в Турция. Услугите били фактурирани като „лечение на деца”.

Павел Александров е разследван и за връзка с трима лекари от списък с общо 50 консултанти при спешни случаи. Тримата давали две трети от становищата за състоянието на децата и ги приемали в болниците, в които самите те работят. Лечението било за сметка на здравната каса и доплащано от фонда.

Петър Москов обжалва прокурорски отказ

Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело по доклада на Инспектората на МЗ за нарушения във Фонда за лечение на деца на 6 април. Здравният министър Петър Москов е обжалвал пред Софийската апелативна прокуратура и казусът още не е решен, каза вчера Румяна Арнаудова.

При проверката, започнала от лятото на м.г., са събрани 5000 страници с материали за различни административни нарушения. Например лекари били командировани от фонда за по 10 000-12 000 евро за специализации в чужбина с целеви средства за лечение на деца. Открит бил и друг факт - Павел Александров имал пътна книжка, издадена на личния му автомобил и с пари от фонда се плащали всичките му пътувания.

Премиерът Бойко Борисов: Акцията е избродирана

Акцията, която службите провели в сряда във Фонда за лечение на деца, била „избродирана“, т.е. събирали се СРС и свидетелски показания. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов. „Министър Москов отдавна е подал сигнала, професионалистите работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха нещата“, допълни още Борисов. Той изтъкна, че правителството е осигурило парите за болните деца и изрази надежда, че събраните доказателства за аферата ще издържат в спецсъда.

Бившият министър Таня Андреева: Уволних го за корупция

„Аз уволних шефа на фонда Павел Александров за корупция, но служебният министър Мирослав Ненков го върна.“ Това припомни вчера бившият здравен министър Таня Андреева. „По мое време имаше проверки и констатирахме неправилно разходване на пари от фонда, плащане на квартири в чужбина, както и забавено разглеждане на досиетата на болни деца”, каза още Андреева.

Новият шеф проф. Владимир Пилософ: Нямам подозрения към Александров

„Нямам никакви подозрения лично към Александров”, каза вчера проф. Владимир Пилософ. В сряда той светкавично зае поста на арестувания шеф. „Бях доста време член на Обществения съвет. Кой знае какви промени в неговата работа няма – за добро или за лошо. Така че съм запознат с технологията на функциониране на фонда. До края на другата седмица ще мога да напиша доклад до министъра на здравеопазването за това, какво предлагам оттук нататък да се прави“, обяви още новият директор.

Майки излязоха на протести пред фонда

Десетки майки се събраха на протест пред сградата на Фонда за лечение на деца, за да подкрепят най-малките, които чакат с месеци решението на експертите дали да бъдат изпратени в чужбина. Те се заканиха, че не се събират за последно.

Ако няма промени в управлението на фонда, ние ще протестираме системно, заявиха жените пред „Труд“. „Ако системата не заработи, какво трябва да значи това - че всички деца, болни от рак, са обречени на смърт?“, попитаха майките, събрали се да подкрепят 4-месечния Дилян и семейството му, които чакат фондът да даде становище от 2 месеца, докато бебето се влошава.

„Искам да ми отговорят защо трябва да злоупотребяваш с деца и докога ще се крадат средствата за тях“, попита Десислава Младенова, дошла със сина си Мони.
Междувременно стана ясно, че сумата, която са успели да съберат хората чрез кампании за Дилян, вече минава 180 000 лева.

„Как не ги е срам ние сами да събираме средства, за да си лекуваме децата", попитаха родители и се заканиха да се саморазправят с вече бившия шеф на фонда Павел Александров. Майките се обединиха около мнението, че трябват присъди и застраховка здраве, която да гарантира, че утре други няма да са болни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право