Турски гигант завзема български болници

Турска верига купува болница „Токуда“, предстои и сливането й с веригата лечебни заведения „Сити клиник“. „Аджъбадем” заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата “Аджъбадем Систина” (Acibadem Sistina) обявиха, че са подписали споразумение за придобиването на „Токуда“ в България и на дъщерното й дружество „Токуда груп”. Така турският инвеститор може да се превърне в собственик на най-голямата здравна верига у нас, придобивайки 4 лечебни заведения с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра.

„Сити клиник“ е верига лечебни заведения, създадена през 2010 г., която предоставя здравни услуги в София, Варна и Бургас. Състои се от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). Тя е и университетска болница към два от най-големите медицински университета в България.

„Токуда груп“, която е на японски инвеститор, е най-голямата частна здравна структура, включваща 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис. Лечебното заведение отваря врати през 2006 г. с обща площ на болничната база 52 000 кв. м. Разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Сделката приключва до 3 месеца

След сливането здравната група ще продължи да функционира у нас като „Аджъбадем сити клиник”. Амбициите на инвеститора са новата верига лечебни заведения да се превърне във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа. След сделката легловата база на инвеститора в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини