Ще промотират в Пловдив кулинарна книга, препоръчана лично от Умберто Еко

Книгата "Храната - италианското щастие" ще бъде официално представена на 25 април от 18 часа в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Автор на предговора пък е прочутият италиански писател Умберто Еко, който горещо препоръчва своеобразна кулинарна разходка из Апенинския полуостров, сътворена от рускинята Елена Костюкович. От 30 години тя живее и работи на Ботуша и е преводачът на руски на книгите на Умберто Еко. "Сигурно затова Елена най-вероятно милее повече за италианската кухня, отколкото самите италианци", пише Умберто Еко в предговора.

"Храната - италианското щастие" представя кулинарните традиции на различните региони на Апенинския полуостроw. Гастрономическите детайли и специфичните описания на характерни ястия и продукти са съчетани с културологично изследване на историята и традициите в Италия, поднесено по увлекателен и атрактивен начин. Затова и Умберто Еко не пести похвалите си за книгата. От нея читателите могат да научат, че пицата, както си я представят по цял свят (кръгла, зачервена и поръсена отгоре със сирене), е измислена в Италия в края на 19-и век. През 1889 г. дон Рафаеле Еспозито, собственик на прочутата пицария "Бранди" в Неапол, поднася на своите клиенти патриоти националния трикольор във вид на ястие (пица с домати, бяла моцарела, зелен босилек) в чест на тогавашната кралица на Италия Маргарита Савойска. Блюдото е високо оценено от кралицата и оттогава тази пица се нарича "Маргарита".

За всеобща изненада пицата не е флагманът на италианската кухня. Първото място държи и винаги е държала пастата, чиито вариации, формати и разновидности са толкова много, че със сигурност не могат да се научат за един живот. Те обаче могат да се намерят в специалното приложение в края на книгата, заедно с препоръки за салци и сосове към тях. "Храната - италианското щастие" е подходящо четиво не само за гурме специалистите и за гастрономите като цяло, но и за онези, които принадлежат към все по-нарастващата "армия" от фенове на всички кътчета на Италия и културата й. Книгата е носител на италианските награди "Premio Bancarella della Cucina" за 2006 г. и "Chiavari Literary Award" за 2007 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура