Музиканти от висша класа идват за Дните на музиката в Балабановата къща в Пловдив

Париж, Буенос Айрес, Лондон, Хюстън, Дюселдорф, Остин - са само част от точките по земното кълбо, откъдето в Пловдив ще пристигат световноизвестни артисти за пролетното издание на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", съобщиха организаторите.

Форумът, който е носител на сертификата за качество "Европейски фестивал 2015-2016" на Европейската фестивална асоциация, ще се проведе от 14 май до 25 юни и отново ще зарадва своите почитатели с концерти на български и чуждестранни музиканти от най-висок ранг.

Още на откриването на 14 май от 18.30 часа на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов" ще посрещнем сочения за бас №1 и наследник на легендарния Николай Гяуров Орлин Анастасов, на когото ще партнират професора в Парижката консерватория и изтъкнат пианист Никола Таков и новото вокално откритие сопрана Ралица Ралинова. Този концерт включва и специалното участие на прочутия Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, който тази година празнува 40-годишния си юбилей.

Фестивалът в Пловдив лансира 2 звездни срещи - на именития виолончелист Станимир Тодоров от "Театро Колон" в Буенос Айрес и пианиста Виктор Вълков на 17 май, и на лауреата в конкурсите "Кралица Елизабет", "Ван Клайбърн", "Фредерик Шопен" Евгени Божанов (пиано) с цигуларя Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио, на 28 май. Двата дуета се събират за първи път заедно на подиума, и то именно за Дните на музиката в Балабановата къща.

400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир ще бъде отбелязана с концерт на 15 май на бароков ансамбъл Mixtet и прекрасното сопрано Евгения Ралчева, изпълняващи музика от времето на великия бард, с участието на блестящия актьор от Народния театър "Иван Вазов" Валентин Ганев и преводача от английски, поет и изследовател на творчеството на Шекспир - проф. д-р Александър Шурбанов.
На 23 юни в Балабановата къща е концертът "Посланикът на кларинета" с участието на Филип Купер от Националния оркестър на Франция. Нашата прочутата цигуларка проф. Стойка Миланова - лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет" и "Карл Флеш" ще представи "Майсторството на майсторите" на 25 юни заедно с Ейда Джоунс - първи флейтист на Austin Lyric Opera и на оркестъра на Victoria Bach Festival (САЩ), Вангел Тангъров (кларинет) и Екатерина Тангърова (пиано).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура