Ирина Бокова вижда манипулации в битката за генерален секретар за ООН

Ирина Бокова отговори на твърденията за корупция в агенцията на ООН, която тя ръководи от седем години, определяйки ги като атака с цел подкопаване на кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН, предаде AFP, цитирана от Фокус.

Директорът на ЮНЕСКО е смятана за силен кандидат, който да стане първата жена начело на Обединените нации след оттеглянето на Бан Ки-мун на 1 януари следващата година. 63-годишната Бокова, бивш външен министър, шумно рекламира опита си начело на ЮНЕСКО в предизборната си кампания, но обвиненията в лошо управление хвърлят сянка.

Наскоро се появи информация, че Бокова е назначила неквалифициран бразилец на висш пост в ЮНЕСКО, явно опитвайки се да спечели подкрепата на Бразилия за кандидатурата си в ООН.

„Осъждам този тип съобщения, за които не мога да кажа, че са безпристрастни, а също така са манипулативни и неверни. Не се притеснявам да кажа – напълно невярно“, каза Бокова в интервю за AFP.

По време на управлението ѝ на ЮНЕСКО е имало 42 разследвания за възможен конфликт на интереси, казва тя и допълва, че в резултат е имало 17 освободени от работа хора.

Попитана дали смята, че информацията е свързана с кампанията ѝ за висшия пост в ООН, Бокова казва: „Така смятам“.

„Предполагам, че има голям интерес към мен и другите кандидати. Може би някои не е щастлив. Не мога да угодя на всички и това е нормално в демократичния свят. Но това, което не харесвам са този вид атаки, които са неправилни. Просто не смятам, че това е достойно“, казва тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят