Байко Байков, АБТТА: Затварянето на границите ще е удар върху българския туризъм и ще компрометира страната ни като туристическа дестинация

Ефектът от затварянето на границите ще е изключителен удар върху българския туризъм и ще компрометира страната ни като туристическа дестинация. Това каза Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, предаде "Фокус".

Според него е неприемливо в празничен период да се създава хаос по пътищата и няма как организаторите в туризма да подкрепят подобен протест. Байко Байков допълни, че туристите все пак ще осъществят своите пътувания, но с цената на много нерви и притеснения.

„Туроператорите ще поемат за своя сметка обиколните пътувания. По същия начин бяха натоварени с допълнителни разходи и самите превозвачи, които организират протеста сега – през зимата те бяха принудени да търсят обиколни маршрути“, припомни Байков.

Той посочи, че в този случай, акцентът, който превозвачите трябва да поставят, не е спрямо българския туризъм, а спрямо администрациите на България и Гърция, които трябва да изпълнят своите ангажименти като членове на ЕС.

„Границата трябва да функционира, а не да се затваря. В този смисъл – много сериозен апел към нашата администрация, към министър-председателя, на първо място, към министъра на туризма, министъра на транспорта, министъра на вътрешните работи. Нашата страна е член на ЕС и по никакъв начин ние не можем да приемем асоциирането на нашите граници като проблемни“, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Байко Байков каза още, че прогнозните очаквания са около 50 хиляди българи да пътуват организирано и още толкова самостоятелно към Гърция, като цифрата е същата и за гръцки туристи към България. "Загубите за българския туризъм ще са десетки милиони, ако границата бъде блокирана", обясни Байко Байков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини