Плевнелиев подписва глобалното споразумение от Париж за климатичните промени

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев ще подпише днес от името на България глобалното споразумение от Париж за климатичните промени, съобщи БНТ.

Плевнелиев определи този документ като исторически и от името на държавата ни пое ангажимент Българският парламент да бъде един от първите страни в света, които ще го ратифицират. Официалният кандидат на България за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова също подчерта огромното значение на споразумението за бъдещето на света.

Пред "По света и у нас" генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за най-високият пост в ООН Ирина Бокова също определи споразумението от Париж и подписването му днес в Ню Йорк като историческо събитие и подчерта огромната ангажираност на ръководената от нея организация по темите за устойчивото развитие в сферите на науката, образованието и енергетиката.

След дълги и тежки дебати общо 196 държави от целия свят се обединиха в края на миналата година в Париж около общите цели за опазване на климата в дългосрочен план. Президентът Плевнелиев определи този факт като историческо постижение за прогресивното човечество и подчерта важната роля на България в целия процес по взимането на решения.

Глобалното споразумение от Париж за климатичните промени е най-дългосрочният документ, подписван някога от страната ни. Неговият срок на действие е до 2100-ната година.

Днес е и официалната среща на Ирина Бокова с президента Росен Плевнелиев, насочена към действията на българската дипломация в подкрепа на нейната кампания за генерален секретар на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят