Бизнесмени пращат самолети срещу комарите край Дунав

Бизнесмен от Лом нае самолет, за да се бори с безбройните ята комари, които върлуват от седмици край Дунав.

Със затоплянето на времето кръвопиещите насекоми превзеха населените места и зелените зони край голямата река и превърнаха в ужас за хората часовете на открито. Почти всяка година след пролетното прииждане на Дунав в заблатените терени mо крайбрежието комарите се развъждат в огромни мащаби. Заради недостига на средства в общините обаче борбата с крилатите нашественици не започва навреме, когато комарите са още ларви, а с напредването на пролетта проблемът се задълбочава, коментираха експерти. Малките кръвопийци тормозят денонощно хората по улици, домове и предприятия.

Най-много от комарите страдат малките деца, които се покриват с обриви, а някои развиват и алергични реакции, оплакват се родители. Изтормозен от ятата насекоми бизнесмен, тези дни нае самолет и извърши три атаки по въздуха срещу комарите във вилната зона на Лом. Но обработката покри само 500 дка от огромните пространства край Дунав.

Лични битки с комарите планират и собственици на фирми в района. Общинската управа едва преди дни обяви конкурс за избор на фирма за дезинсекция. Поръчката предвижда седем пръскания на стойност около 40 000 лева. Специалистите трябва да използват и специален аерозол срещу опасните тигрови комари, каквито миналата година бяха открити в Ломско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони