Първият "невидим'" самолет в Япония успешно завърши изпитателния си полет

В Япония, първият "невидим" самолет, използващ технологията "стелт", се приземи успешно след първия си изпитателен полет, съобщава агенция Kyodo, цитирани от "Фокус".

Самолетът е излетял от префектурата Айчи и се е приземил в базата на японските сили за самоотбрана в Гифу. След серия от тестови полети, Министерството на отбраната ще направи поръчка за доставка на такива въздухоплавателни средства, които ще трябва да заменят използваните в момента военно-въздушни изтребители F2.

Специалният самолет използва така наречената технология "стелт" или "технология с ниска радарна видимост", която се използва при производството на самолети, кораби и ракети, за да бъдат по-малко забележими от радари, инфрачервени сензори и други средства за определяне на локация.

През пролетта на 2019 г. се очаква Министерството на отбраната на Япония да реши дали допълнителното усъвършенстване на въздухоплавателните средства ще бъде извършвано изцяло от японски компании или чуждестранни производители ще участват в разработката.

Създаването на "невидимия" самолет започна през 2009 г. и е на стойност 39,4 милиарда йени (358 милиона долара). В разработването и дизайна на самолета са участвали повече от 200 компании, водени от "Мицубиши". Общата дължина на самолета е 14,2 метра, височината - 4,5 метра, а широчината - 9,1 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл