Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Държавата отказва лечение в чужбина на дете, което не лекуват адекватно у нас

Снимка: БТВ

Родители на деца, на които Фондът за лечение в чужбина е отказал шанс, настояват за преразглеждане на документите от нови комисии, предаде БТВ.

2-годишната Бориса Янкова от Варна е с муковисцидоза и е претърпяла 5 операции. Детето не може да ходи до тоалетна и живее с торбичка до коремчето.

Няколко пъти сме имали доста тежки ситуации, почти сме били на косъм от фаталния край, казва Румяна Миткова, майка на детето.

В България няма център за лечение на муковисцидоза, което изправя децата пред допълнителни рискове при лекуване в общи отделения. Фондът за лечение на деца в чужбина отказва на родителите на детето лечение навън. Получават отказ, защото „няма убедителна причина за допълнителна диагностика и лечение“.

Всеки ден от живота на Бориса преминава в инхалации, прием на ензими и множество добавки. Здравната каса не покрива почти нищо за лечението.

„Февруари ни излезе решението от фонда, което беше просто смешно – фондът ни предложи да извършим интервенция, възстановяване на пасажа в София, при положение, че ние сме представили епикризи, че този пасаж е приключил през декември. Това говори, че те въобще не са ни разглеждали документите”, коментира майката на детето.

Всяко едно забавяне, всяка липса на адекватна реакция, всяка стотинка, която е отнета – това е абсурдно, искрено съжалявам, че живея в тази държава, казва Борислав Янков, баща на момиченцето.

Семейството иска промяна на правилата и прозрачност в работата на фонда за лечение на деца в чужбина, за да не се стига до злоупотреби и пропуснати шансове дори за едно дете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.