Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Тайната напитка на цар Мидас, или какво са пили богатите преди хилядолетия

Доктор Патрик Макговерн от Университета в Пенсилвания, САЩ е пресъздал няколко от най-древните алкохолни напитки, чиито точни рецепти за приготвяне са изгубени през вековете. За археолога разказва smithsonianmag.com.

За да установи от какви продукти са получавали напитките той изследва останките по открити от археолозите древни съдове. В анализа използва множество от най-съвременните методи – хроматография, масспекторскопия и т.н. – които с точност позволяват да се определи състава на напитките.

По този начин Макговерн успява да възстанови напитката, която са пиели в Китай преди 9000 години, както и онова, с което се е гощавал самият цар Мидас през VII век преди Христа. И не само да установи като състав, но и да пресъздаде технологията за приготвянето им. Старите напитки не остават обаче само в лабораториите. Пивоварната Dogfish Head е започнала да ги произвежда и да ги предлага на пазара.

В “букета” на напитката, която е пиел цар Мидас, например, има мед, бяло грозде (мускат) и шафран. А най-древната ферментирала напитка в света (за която знаем със сигурност) е китайска. Пивото се приготвя от плодовете на глога, ориз, ечемик и мед. Древната китайска бира в новата си редакция на доктор Макговерн се нарича “Chateau Jiahu” и се произвежда от пивоварната Dogfish Head.

Общо са възстановени рецептите за приготвяне на шест напитки – освен китайската и гръцката са пресъздадени напитка от Хондурас, лечебно вино от Древен Египет, етруска и датска напитка.

Останките със следи от алкохолни напитки най-често се откриват от гробници на високопоставени хора. Такива находки говорят, че вероятно са употребявали тези напитки по всяко време на година – на празници или по време на важни ритуали.

Доктор Макговерн и колегите му успяха да възпроизведат точно какъв грог са варили на територията от съвременна северозападна Дания до шведския остров Готланд през периода между 1500 г. пр.н.е. и I век от новата ера. Екипът е създал рецепта, по която точно същият грог се вари и днес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.