Тайната напитка на цар Мидас, или какво са пили богатите преди хилядолетия

Доктор Патрик Макговерн от Университета в Пенсилвания, САЩ е пресъздал няколко от най-древните алкохолни напитки, чиито точни рецепти за приготвяне са изгубени през вековете. За археолога разказва smithsonianmag.com.

За да установи от какви продукти са получавали напитките той изследва останките по открити от археолозите древни съдове. В анализа използва множество от най-съвременните методи – хроматография, масспекторскопия и т.н. – които с точност позволяват да се определи състава на напитките.

По този начин Макговерн успява да възстанови напитката, която са пиели в Китай преди 9000 години, както и онова, с което се е гощавал самият цар Мидас през VII век преди Христа. И не само да установи като състав, но и да пресъздаде технологията за приготвянето им. Старите напитки не остават обаче само в лабораториите. Пивоварната Dogfish Head е започнала да ги произвежда и да ги предлага на пазара.

В “букета” на напитката, която е пиел цар Мидас, например, има мед, бяло грозде (мускат) и шафран. А най-древната ферментирала напитка в света (за която знаем със сигурност) е китайска. Пивото се приготвя от плодовете на глога, ориз, ечемик и мед. Древната китайска бира в новата си редакция на доктор Макговерн се нарича “Chateau Jiahu” и се произвежда от пивоварната Dogfish Head.

Общо са възстановени рецептите за приготвяне на шест напитки - освен китайската и гръцката са пресъздадени напитка от Хондурас, лечебно вино от Древен Египет, етруска и датска напитка.

Останките със следи от алкохолни напитки най-често се откриват от гробници на високопоставени хора. Такива находки говорят, че вероятно са употребявали тези напитки по всяко време на година – на празници или по време на важни ритуали.

Доктор Макговерн и колегите му успяха да възпроизведат точно какъв грог са варили на територията от съвременна северозападна Дания до шведския остров Готланд през периода между 1500 г. пр.н.е. и I век от новата ера. Екипът е създал рецепта, по която точно същият грог се вари и днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл