Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Съдят шофьор, убил възрастен мъж заради забележка на пътя

С два вълка свърши ловът на глигани под Миджур

Вижте какво реши правителството на 18 януари 2018

Защо Костов лъже – част 1 Бащата на бандитската приватизация с отчаян опит да оправдае грабежа на века

Леден ураган затвори пристанищата в Лом и Оряхово, превърна улици в пързалки

Организират честване на Китайската Нова година в Търново Над 40 фотографии от далечен Китай ще бъдат подредени в изложбата във фоайето на театъра

Община Благоевград осъди семейството на тризначките за неплатен наем на два апартамента

Туск: Никой няма да защити нашите граници, освен нас самите

„Европейският съюз е длъжен да разработи единна миграционна политика и да наложи строг контрол на своите външни граници, но не трябва да поверява ключа за своята безопасност на други държави като Турция“. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за френския в. „Фигаро“, цитиран от БГНЕС.

„Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, с която държавите от ЕС ще си върнат възможността да вземат решение за това кой ще преминава границата, кога и как. В това е и същината на една разумна и хуманна политика за осигуряване на убежище“, посочи още Туск.

Според него договорът с Турция за намаляване на притока на мигранти към Европа дава резултати и за няколко месеца мигрантите на Балканите са намалели от 70 000 души на 3000 през април.

„В същото време обаче решението, взето за Балканите не е универсален модел… никой няма да защити нашите граници, освен нас самите. Ние не можем да дадем ключа от нашата територия, от нашата сигурност на която и да е трета държава“, посочи Туск.

Той също така призова ЕС да спре с отстъпките, тъй като те биха могли да се разберат като слабост. По думите му: „Само решителни мерки осигуряват реализиране на нашите хуманитарни задачи. Ако искаме ЕС да остане отворен и толерантен ние не можем да си позволим да останем без защита. Необходима е солидарност и решителност от всички държави-членки по отношение на миграционната политика. На опасност е изложен не само Шенген, но и целият съюз“, предупреди председателят на Европейския съвет.

„Нашата свобода включва свобода на словото и тя няма да бъде предмет на каквито и да е било политически пазарлъци, с който и да е политически партньор. Това трябва да бъде чуто от президента на Турция (Реджеп) Ердоган. Може да се водят преговори за пари, но не и за ценности“, посочи още той.

Туск и германският канцлер Ангела Меркел в събота ще посетят Турция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.