Георги Костов: Доброволческите отряди могат само да подават сигнал за мигранти

Снимка: Мария Кехайова

1274 нелегално преминали границата мигранти са заловени за първите три месеца у нас. Това е с 50 на сто по-малко, в сравнение с миналата година, когато за същия период засечените нелегални са били 2548 души. В същото време са осуетени 10 000 опита за незаконно преминаване в България. Това съобщи в Малко Търново в петък Радослав Сотиров, шеф на Гранична полиция - Елхово.

В крайгранично Малко Търново се проведе кръгла маса за сигурността в пограничните райони, организирана от кмета на града Илиян Янчев. Темата конкретно бе "Бежанската вълна и доброволческите отряди по границите”. На дискусията присъстваха главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на ОД на МВР - Бургас Калоян Калоянов и др.

Срещата бе вече започнала, когато няколко момчета от ОЗБГ влязоха в залата и се оплакаха, че са били тенденциозно задържани и проверявани от полицията на път за Малко Търново. Униформените ги проверявали за наличие на винетка, аптечка и дори пожарогасител, обясниха те.

Главният секретар успокои духовете като каза, че има засилено полицейско присъствие по пътищата в граничните райони и проверките се дължат на това. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев покани представителите на ОЗБГ да седнат заедно с останалите участници и дискусията продължи.

Доброволческите отряди имат право да подават сигнал, но не могат да осъществяват задържания, каза главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му трябва да се прави разлика между групите, които имат за цел да помагат на граничарите и други, които търсят печалба. Затова и те трябва да се проверяват. Освен това когато решат да правят обходи, доброволческите отряди, трябва да сигнализират на властите, каза още главният секретар.

"Няма такава нормативна база, която да обуслови съвместно патрулиране на граничен полицай с граждани. Там, където има присъствие на граждани, които са поради една или друга причина в пограничния район, е възможно в дълбочина да има патрули на „Гранична полиция”, тъй като те изучават и групите от български граждани, защото винаги стои хипотезата, че те биха могли да бъдат част от някаква престъпна схема за превеждане на незаконно проникнали в страната”, заяви Костов.

Срещу самите мигранти не се водят дела от страна на държавата, защото те биха били твърде скъпи - 600 - 700 лева, стана ясно по време на дискусията. От началото на годината до момента има 50 повдигнати обвинения за каналджийство.

Във всички погранични общини предстои да бъдат разпространени брошури с инструкции как трябва да се реагира при среща с незаконно преминали границата, съобщи Радослав Сотиров. До момента има трима гранични полицаи отстранени от работа заради съучастие с каналджии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини