Банско получи подкрепа за втори лифт от кметовете на Югозапада

Снимка: Архив

Кметът на община Банско Георги Икономов получи подкрепа от свои колеги за изграждането на втори лифт в курорта. Това стана на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район в Сапарева баня.

В събитието се включиха не само управници от региона, но и представители на изпълнителната власт, областните администрации, икономически експерти и браншови организации, като бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с развитието на Югозападен регион.

„За мен бе важно да чуя анализа на Министерството на туризма за изминалия зимен сезон.Естествено, нашият зимен курорт е водещ по посещаемост и беше радващо да чуя подкрепа от присъстващите за изграждането на втора кабинкова линия. Реализирането на такова съоръжение, би подобрило конкурентоспособността ни сред европейските курорти, както и качеството на предлаганата туристическа услуга. Засега все още регистрираме ръст в нощувките за изминалия сезон, но принуждаваме посетителите ни да чакат прекалено дълго за удоволствието да карат ски в Пирин", каза Икономов.

Българската асоциация по подземни води представи презентация за проблемите и перспективите при използването на минералните води. Това е въпрос, по който община Банско работи целенасочено. Вече е изготвен експертен анализ на минералното находище в Добринище, въвеждат се нови резервоари за съхранение и по-рентабилно разпределение на водата и ще бъде реализиран проект, който да ограничи разхищаването на минерална вода с цел експлоатацията й от други водоползватели.

Кметът на Банско засегна въпроса със статута на хижите, които се стопанисват от Българския туристически съюз по формула, доказала своята неефективност. Той изрази мнение, че прехвърлянето им към общините ще даде възможност за подобряване на условията в тях и по-пълноценното им използване от туристите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини