Меркел изрази надежда ЕС да избегне търговската война със САЩ

Екатерина Захариева: Няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна

4-годишно дете е в болница след тежка катастрофа край Враца

Министър Валентин Радев: До всяка дупка няма да има полицай

Българо-турската камара със семинари в Турция Инвеститори питат за парцели, цени на ток, газ и заплати у нас

Световни експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Автобус се хлъзна и премаза крака на студентка

Ангелкова: Документите за категоризация и прекатегоризация ще се подават и по електронен път

Бъди студент в Холандия за един ден! Събитието ще се състои на 24-ти март от 11:00 до 16:00 в Хотел Хилтън.

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Тир и лека кола се удариха на пътя Русе – Бяла

Съдят шофьор, седнал зад волана с близо 3 промила алкохол

Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Стрелба е открита в училище в американския щат Мериленд

Рашидов: България и Кипър обединяват усилия в борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, комуникациите и благоустройството на Кипър Мариос Деметриадес подписаха днес Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконни разкопки и незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане, съобщи пресцентърът на министерството на културата.

След подписването на Документа трима министри на Кипър увериха Вежди Рашидов, че сътрудничеството с България и особено активизирането на културните ни взаимоотношения са от изключителна важност.

„Общите усилия на Кипър и България в борбата с незаконния трафик са много важни, като имаме предвид ценния български опит в тази област”, подчерта министър Деметриадес по време на двустранните разговори с министър Рашидов. „България и Кипър са държави с древна култура и аз съм сигурен, че в рамките на Европейския съюз след подписването на днешния Меморандум ще имаме възможност да работим още по-активно”, посочи Вежди Рашидов. Той изтъкна, че сътрудничеството на България с всички държави, с които вече сме подписали подобни документи, е станало още по-ефективно.

По-късно на срещата си с Костас Кадис, министър на образованието и културата на Кипър, Вежди Рашидов договори провеждане на Седмица на кипърската култура в България и реципрочно – на Седмица на българската култура в Кипър. Тази размяна на арт събития ще се случи за първи път между двете държави. „Приветствам сърдечно вашата идея и веднага започваме подготовка за реализирането й”, заяви министър Кадис, като посочи, че Дните на българската култура в Кипър могат да се осъществят още през 2017 г., в рамките на програмата на град Пафос като Европейска столица на културата. Министър Кадис поздрави министър Вежди Рашидов за най-новия проект на Министерство на културата – Антична Сердика на столичното Ларго.

„Ние живеем толкова близо, а толкова малко се познаваме – време е чрез културата да отворим двата народа един към друг”, заяви Вежди Рашидов по време на срещата. Той изрази готовност да се възползваме от опита на Кипър в Председателството на ЕС.

Третата за днес среща на министър Рашидов в Кипър беше с външния министър Йоанис Касулидес. За нас е чест да посрещнем не само министъра на културата на България, но и големия творец Вежди Рашидов. С тези думи министър Касулидес и екипът му посрещнаха Вежди Рашидов. Двамата министри разговаряха за необходимостта от общите усилия на Европа и на света да опазват културното наследство и категорично да се противопоставят на всички опити за унищожаване на паметници на културата.

На специална церемония в новия парк на открито на кипърското външно министерство беше официално открита авторската скулптура „Фигура с птица” на Вежди Рашидов. Още преди година кипърската държава покани Вежди Рашидов да участва със своя работа в изграждащия се в момента скулптурен парк на открито, а днешната му визита беше повод за официалното откриване на творбата в присъствието на нейния автор. Министър Касулидес поздрави Вежди Рашидов за подписания днес Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконни разкопки и незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане. Двамата министри се съгласиха, че изкуството е призвано да изгражда мостове между държавите.

Визитата на Вежди Рашидов в Кипър се оценява изключително високо. Много голям е и медийният интерес към всички срещи с българския министър на културата.

Тази вечер министър Рашидов ще има среща с ръководството на Съюза на българите в Кипър и ще направи дарение от книги за българската общност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.