Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Рашидов: България и Кипър обединяват усилия в борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, комуникациите и благоустройството на Кипър Мариос Деметриадес подписаха днес Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконни разкопки и незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане, съобщи пресцентърът на министерството на културата.

След подписването на Документа трима министри на Кипър увериха Вежди Рашидов, че сътрудничеството с България и особено активизирането на културните ни взаимоотношения са от изключителна важност.

„Общите усилия на Кипър и България в борбата с незаконния трафик са много важни, като имаме предвид ценния български опит в тази област”, подчерта министър Деметриадес по време на двустранните разговори с министър Рашидов. „България и Кипър са държави с древна култура и аз съм сигурен, че в рамките на Европейския съюз след подписването на днешния Меморандум ще имаме възможност да работим още по-активно”, посочи Вежди Рашидов. Той изтъкна, че сътрудничеството на България с всички държави, с които вече сме подписали подобни документи, е станало още по-ефективно.

По-късно на срещата си с Костас Кадис, министър на образованието и културата на Кипър, Вежди Рашидов договори провеждане на Седмица на кипърската култура в България и реципрочно – на Седмица на българската култура в Кипър. Тази размяна на арт събития ще се случи за първи път между двете държави. „Приветствам сърдечно вашата идея и веднага започваме подготовка за реализирането й”, заяви министър Кадис, като посочи, че Дните на българската култура в Кипър могат да се осъществят още през 2017 г., в рамките на програмата на град Пафос като Европейска столица на културата. Министър Кадис поздрави министър Вежди Рашидов за най-новия проект на Министерство на културата – Антична Сердика на столичното Ларго.

„Ние живеем толкова близо, а толкова малко се познаваме – време е чрез културата да отворим двата народа един към друг”, заяви Вежди Рашидов по време на срещата. Той изрази готовност да се възползваме от опита на Кипър в Председателството на ЕС.

Третата за днес среща на министър Рашидов в Кипър беше с външния министър Йоанис Касулидес. За нас е чест да посрещнем не само министъра на културата на България, но и големия творец Вежди Рашидов. С тези думи министър Касулидес и екипът му посрещнаха Вежди Рашидов. Двамата министри разговаряха за необходимостта от общите усилия на Европа и на света да опазват културното наследство и категорично да се противопоставят на всички опити за унищожаване на паметници на културата.

На специална церемония в новия парк на открито на кипърското външно министерство беше официално открита авторската скулптура „Фигура с птица” на Вежди Рашидов. Още преди година кипърската държава покани Вежди Рашидов да участва със своя работа в изграждащия се в момента скулптурен парк на открито, а днешната му визита беше повод за официалното откриване на творбата в присъствието на нейния автор. Министър Касулидес поздрави Вежди Рашидов за подписания днес Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконни разкопки и незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане. Двамата министри се съгласиха, че изкуството е призвано да изгражда мостове между държавите.

Визитата на Вежди Рашидов в Кипър се оценява изключително високо. Много голям е и медийният интерес към всички срещи с българския министър на културата.

Тази вечер министър Рашидов ще има среща с ръководството на Съюза на българите в Кипър и ще направи дарение от книги за българската общност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.