Ваксинираха хилядолетния бряст в Сливен

Старият бряст в Сливен беше ваксиниран срещу заболяването трахеомикоза или т.н. холандска болест. Ваксината постави Стефан Мирчев, фитопатолог, доцент в Лесотехническия университет - съобщиха от общинската администрация.

Това лечение за бряст се използва за първи път в нашата страна. Осигурен е специален уред инжектиране, препаратът е осигурен от САЩ и се използва лечебно и профилактично.

Дървото ще бъде третирано трикратно – сега, през юни или юли и в края на вегетацията. Специалистите обясниха, че уредът за ваксинация е изключително
прецизен.

Правят се малки дупчици на определени места, в които се поставят дюзи. Манипулацията не е опасна за дървото. „Брястът е като един столетник, който се е разболял и полагаме всички усилия да му удължим живота.

С този препарат вероятността е много голяма. Той е широко спектърен и ще помогне и за други неща, които евентуално създават проблеми на дървото. Още към края на тази година ще проличи лекуването, ефектът ще се види догодина.

Дървото ще оцелее. Ние сме избрали най-безопасния вариант за третиране, който не е опасен и за хората в ниски дози” - заяви доц. Мирчев.

Той поясни, че проблемите около Стария бряст са три: хранителният му режим, загниването и вероятността от опасната холандска болест. Дървото не е болно, но има симптоми.

Хилядолетното дърво се намира в центъра на Сливен, до сградата на общината. То е един от символите на града. Старият бряст е бил част от някогашната древна българска гора. С него са свързани моменти от историята.

Дървото помни всички най-важни събития в Сливен: манифестации, стачки, протести, концерти, празнични шествия. До бряста влюбените обикновено си определят среща. Неотдавна сливенският бряст се превърна в национална кауза за българите в страната и чужбина.

С тяхната подкрепа в интернет хилядолетникът спечели конкурса на ЕС-"Европейско дърво на 2014 година".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони