Откриха обновената сграда на Административния съд в Шумен

Днес откриха обновената сграда на Административния съд в Шумен, съобщава "Фокус".

На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов. Той благодари на Кремена Борисова - председател на Апелативен съд - Шумен, за положените усилия новата сграда да стане факт и пожела успех.

Премиерът уточни, че до края на годината се очаква да бъде открита и сградата на съда в София.

„Една великолепна сграда за съдии, прокурори и следователи, за десетки милиони левове”, каза Борисов.

Сред официалните гости на откриването бяха председателят на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, представители на Висшия съдебен съвет, председатели на административни съдилища в Република България, кметът на Община Шумен Любомир Христов, областният управител Донка Иванова и др.

Министър Захариева заяви, че според нея съдът ще покаже независимостта си чрез бързи, мотивирани и справедливи актове, като тя уточни, че данните по отношение на на бързината на правораздаването втора поредна година е под 200 дни, което нарежда България и българското административно правосъдие в Топ 3 на държавите членки на ЕС.

„Сградата на Административния съд в Шумен е закупена през 2011 година от българското правителство първият кабинет на ГЕРБ за 2,6 млн. лв. От 2015 година са отпуснати средства в бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 1,1 млн. лв за ремонта ѝ”, каза още министър Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини