Румъния дисквалифицирана от Евровизия

снимка: архив

Румъния бе изключена от музикалния конкурс Евровизия, след като румънската национална телевизия TVR не успя да заплати дълговете си, натрупани още от 2007 г.

Европейският съюз за радио и телевизия посочи (ECPT), че държавната TVR има незиплатени дългове в размер от над 16 милиона швейцарски франка.

ECPT изрази съжалението си да отстрани Румъния от предстоящото идния месец музикално състезание. Съюзът се обърна към румънското правителство с изискване да предприемат необходимите действия, за да бъде заплатен дългът в срок до сряда (20-ти април), тъй като според организацията, румънската държава е законово задължена да се ангажира с дълга на телевизията.

"Разочаровани сме, че усилията ни да разрешим този проблем не срещнаха подкрепа от страна на правителството", каза изпълнителният директор на ECPT Ингрид Делтенре.

Това не е първият път, в който държава е била дисквалифицирана от конкурса Евровизия. Гърция е отстранена през 1982 г. поради участие с песен, заимстваща мотиви от фолклорна мелодия, което нарушава изискването за авторство.

През 2009 г. Грузия бе лишена от право на участие заради съмнения за текст с политическа конотация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес