Общини търсят европари за исторически, екотуризъм и ски писти

Общините Аврен, Долни чифлик и Бяла ще кандидатстват за еврофинансиране, за да прокарат панорамен път между Камчия, Шкорпиловци и Бяла. Това съобщи пред "Труд" областният управител Стоян Пасев. "Трасето е един от приоритетите в стратегията за развитие на Североизточния планов район, а общините са включили отделните му етапи в проектите си за развитие на туризма през програмния период 2014-2020 г.", посочи Пасев. Списъкът с инвестиционни обекти ще бъде депозиран в Министерството на туризма.

Цената на проекта тепърва ще се уточнява, но е ясно, че само 9-километровата отсечка от Бяла през Карадере до Шкорпиловци ще струва около 12 млн. лв. По трасето вече текат процедури по отчуждаване на имоти, уточни Пасев. Според него пътят покрай брега ще даде мощен тласък на туризма и ще стопи безработицата в трите общини. Подобен икономически ефект се очаква и от реализацията на проекти за развитие на културно-исторически селски и екотуризъм, депозирани от останалите кметства в региона.

Варна участва с 14 проекта. 10 от тях касаят развитието на обектите, които държавата предостави на общината за 10-годишно безвъзмедно ползване - Аладжа манастир, некропола, Римските терми и др. В листата влизат строежът на новата библиотека и развитието на СПА-туризма чрез експлоатацията на 17-те активни извора и 43 каптажа.

"В момента те не се ползват активно, тъй като цената е много висока, но предстои редукцията й чрез промяна на нормативната уредба", обясни областният управител. Сред приоритетните за региона проекти той посочи укрепването на крепостта "Овеч" в Провадия за 1 млн. лв., консервацията на най-стария град в Европа в праисторическото селище "Провадия-Солницата", където бе открито злато на 63 века и уникалния Музей на мозайките в Девня. А сред най-любопитните се класира идеята на община Ветрино да направи втора ски писта във Варненско. Първата работеща - във Вълчи дол, също е включена в листата за еврофинансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони