На 23 септември 2018 да почерпят

Хиляди швейцарци протестираха за равно заплащане на мъжете и жените

Варна отбеляза Деня на Независимостта със зрелищни възстановки (СНИМКИ)

Нова наредба въвежда строги санкции при кражби на вода

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

Ердоган призова турските учени в чужбина да се завърнат в родината си

Горя банков клон в една от най-красивите сгради в Пловдив

Двама от обирджиите на Роженския манастир остават в ареста Другите двама ще са под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши съдът в Плводив

Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Общини търсят европари за исторически, екотуризъм и ски писти

Общините Аврен, Долни чифлик и Бяла ще кандидатстват за еврофинансиране, за да прокарат панорамен път между Камчия, Шкорпиловци и Бяла. Това съобщи пред „Труд“ областният управител Стоян Пасев. „Трасето е един от приоритетите в стратегията за развитие на Североизточния планов район, а общините са включили отделните му етапи в проектите си за развитие на туризма през програмния период 2014-2020 г.“, посочи Пасев. Списъкът с инвестиционни обекти ще бъде депозиран в Министерството на туризма.

Цената на проекта тепърва ще се уточнява, но е ясно, че само 9-километровата отсечка от Бяла през Карадере до Шкорпиловци ще струва около 12 млн. лв. По трасето вече текат процедури по отчуждаване на имоти, уточни Пасев. Според него пътят покрай брега ще даде мощен тласък на туризма и ще стопи безработицата в трите общини. Подобен икономически ефект се очаква и от реализацията на проекти за развитие на културно-исторически селски и екотуризъм, депозирани от останалите кметства в региона.

Варна участва с 14 проекта. 10 от тях касаят развитието на обектите, които държавата предостави на общината за 10-годишно безвъзмедно ползване – Аладжа манастир, некропола, Римските терми и др. В листата влизат строежът на новата библиотека и развитието на СПА-туризма чрез експлоатацията на 17-те активни извора и 43 каптажа.

„В момента те не се ползват активно, тъй като цената е много висока, но предстои редукцията й чрез промяна на нормативната уредба“, обясни областният управител. Сред приоритетните за региона проекти той посочи укрепването на крепостта „Овеч“ в Провадия за 1 млн. лв., консервацията на най-стария град в Европа в праисторическото селище „Провадия-Солницата“, където бе открито злато на 63 века и уникалния Музей на мозайките в Девня. А сред най-любопитните се класира идеята на община Ветрино да направи втора ски писта във Варненско. Първата работеща – във Вълчи дол, също е включена в листата за еврофинансиране.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.