Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Общини търсят европари за исторически, екотуризъм и ски писти

Общините Аврен, Долни чифлик и Бяла ще кандидатстват за еврофинансиране, за да прокарат панорамен път между Камчия, Шкорпиловци и Бяла. Това съобщи пред „Труд“ областният управител Стоян Пасев. „Трасето е един от приоритетите в стратегията за развитие на Североизточния планов район, а общините са включили отделните му етапи в проектите си за развитие на туризма през програмния период 2014-2020 г.“, посочи Пасев. Списъкът с инвестиционни обекти ще бъде депозиран в Министерството на туризма.

Цената на проекта тепърва ще се уточнява, но е ясно, че само 9-километровата отсечка от Бяла през Карадере до Шкорпиловци ще струва около 12 млн. лв. По трасето вече текат процедури по отчуждаване на имоти, уточни Пасев. Според него пътят покрай брега ще даде мощен тласък на туризма и ще стопи безработицата в трите общини. Подобен икономически ефект се очаква и от реализацията на проекти за развитие на културно-исторически селски и екотуризъм, депозирани от останалите кметства в региона.

Варна участва с 14 проекта. 10 от тях касаят развитието на обектите, които държавата предостави на общината за 10-годишно безвъзмедно ползване – Аладжа манастир, некропола, Римските терми и др. В листата влизат строежът на новата библиотека и развитието на СПА-туризма чрез експлоатацията на 17-те активни извора и 43 каптажа.

„В момента те не се ползват активно, тъй като цената е много висока, но предстои редукцията й чрез промяна на нормативната уредба“, обясни областният управител. Сред приоритетните за региона проекти той посочи укрепването на крепостта „Овеч“ в Провадия за 1 млн. лв., консервацията на най-стария град в Европа в праисторическото селище „Провадия-Солницата“, където бе открито злато на 63 века и уникалния Музей на мозайките в Девня. А сред най-любопитните се класира идеята на община Ветрино да направи втора ски писта във Варненско. Първата работеща – във Вълчи дол, също е включена в листата за еврофинансиране.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.