Посрещаме 100 000 румънци за Великден по морето

Загубите за България ще бъдат в милиони, ако превозвачите блокират гръцката граница по великденските празници. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с кметове и представители на туристическия бранш за подготовката на предстоящия сезон. Според нея има 100 % потвърдени пакети от гръцки туристи и затова трябва да се намери компромисно решение.

Тази година се очаква да ни посетят около 100 000 румънци по морето на Великден, каза министър Ангелкова. Проблемът е в преминаването им през Варна и Аспаруховия мост, който се ремонтира . Затова на КПП -тата при Русе и Дуранкулак се поставят табели за обходни маршрути през Провадия и през Ришкия и Айтоския проход за Южното Черноморие. Ще бъдат раздадени на границата и над 50 000 брошури, с които да се упътват гостите от северната ни съседка. Информация с предупреждения за тапата на Аспаруховия мост ще бъде качена на сайта на румънското министерство на туризма и на Асоциацията на румънските туроператори.

Очаква се през лятото ръст от 3-4 % или близо 1 млн. румънци да почиват в курортите у нас, посочи Ангелкова. Прогнозите са за много добър сезон, като на база записвания се очаква 30 % ръст на руските туристи, 15-20 % на немските, с около 40 % повече ще бъдат полските туристи и унгарци и чехи-с около 15 %. Интересни са прогнозите за иранските туристи специално във Варна, които ще бележат рекорден ръст от 34 %.

За първи път у нас по морето в курорта Златни пясъци се създава общо звено на РЗИ, МВР и община Варна, което ще работи денонощно и ще осигурява нон стоп полицейски и здравен контрол. България е сключила споразумения с Чехия и Румъния за изпращане на техни полицаи, които ще патрулират заедно с нашите униформени по цялото Черноморие. Сега сме в преговори и с Германия, която да изпрати немски полицаи, увери Ангелкова.

Туроператори изразиха тревога, че ще има много дублажи по хотелите това лято заради високото търсене." Апелираме за запазване на високо и добро качество, така че туристите, които ни посетят това лято, да се върнат и през следващото", каза Ангелкова.

Тя припомни, че започват процедурите за даване под наем на 40 плажа с изтекли концесии или неохраняеми. Останалите без стопани ивици край морето, които са най-много посещавани , ще имат осигурено водно спасяване и медицинско обслужване, осигурено от областните управители. За чистотата им ще отговарят общините, които получават 50 на сто от концесиите, които държавата прибира, подчерта министърът.Тя посочи, че се работи за категоризирането на плажовете, като според индивидуалните характеристики, ще се прилага различна методика за определяне на концесионните възнаграждения, но това ще стане за лято 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес