Премиерът Борисов: Отношението към съдиите се вижда не само по заплатите

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Екатерина Захариева откриха нова сграда на Административния съд в Шумен за милиони в петък. Това е поредна придобивка за магистратите в страната.

"Сграда след сграда, а към края на годината ще видите и в София великолепни условия за съдии, прокурори и следователи за много десетки милиони", обеща министър председателя. И подчерта: "Моето отношение към съдиите и прокурорите се вижда в това, което като правителството можем да предоставим не само като заплати, а и като сграден фонд и чудесни условия". Борисов пожела на магистратите да съдят по възможно най-добрия начин и прибра доволен поредна лентичка в джоба.

Десетки шуменци и много магистрати от цялата страна очакваха премиера Борисов и министър Захариева половин час преди официално обявеното им пристигане в 16 часа. Три метачки също стояха с метли "на пусия" в близката градинка. Хигиенистките обясниха, че района пред Административен съд е минат три пъти с метлите до идването на гостите, а чакат ако някой хвърли фаска, светкавично да я приберат.

Борисов хареса новата придобивка на магистратите. Два етажа от сграда на банка са закупени за 2,5 млн.лв. по време на предишното правителство на ГЕРБ, а за ремонта й са вложени над 1 млн.лв. Магистратите вече имат две съдебни зали и достатъчно помещения за целия състав, след като години наред едва се побираха в етаж под наем. Въпреки теснотията са първенци по решаване на дела. В петък шуменските съдебните служителки се надпреварваха да се снимат с премиера и да му благодарят.

Пред журналисти Борисов коментира темата за предстоящата великденска блокада на гръцката граница, като обясни, че си е отделил време да говори с нашите шофьори идната седмица. Разбирам ги, но ще потърсим начин да отговорим европейски. Борисов поясни: "Бих се срещнал да ги помоля да не го правят, бих търсил интицатива и с гръцкото правителство да станем гаранти и те, и ние. Защото аз ще се разбера накрая с превозвачите да не блокират, но искам и Ципрас да поеме ангажимент, че януари, ако действат по същия начин, ще прати жандармерията". Според Борисов, трябва да се разберем като добросъседи.

Премиера потвърди, че правителството ще осигури 8 млн.лв. за строеж на нова спортна зала в Шумен. Съгласи се в новия бюджет за догодина да включи и дострояване на старческия дом в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини