Проф. Владимир Пилософ: Човек на дълга

Проф. Владимир Пилософ

Проф. Владимир Пилософ е новият директор на център "Фонд за лечение на деца". Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа заповед за назначението му, след като бившият шеф на фонда Павел Александров и още седем служители на институцията бяха задържани по разследване за корупционни престъпления.

Не е лесно да си експерт. Особено в случая на проф. Владимир Пилософ, който спешно бе избран за директор на фонда за лечение на деца, след като предишният управител бе уличен в корупционни схеми за милиони левове. Тежка е участта на новия шеф - трябва да вкара в ред един фонд, от който зависят животите на десетки деца. „Такъв е животът - ще оправим нещата“ - така Пилософ приема новата си задача. „Когато си кардиолог, ти държиш в ръцете си човешки животи. Сега е същото, само че дейността този път не е медицинска, а административна“, обясни той пред „Труд“. Лечението на около 1200 мъници годишно зависи от фонда.

Проф. Владимир Пилософ е един от големите специалисти по детска педиатрия у нас. Той завършва медицина в София. Има и няколко признати специалности - педиатрия (1977), детска кардиология (1980) и социална медицина и здравен мениджмънт (2005). Като стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт“ той изкарва и две специализации във Франция и Германия.

Започва да се занимава с детска кардиология още когато тази част от медицината не е развита у нас. Това го прави и един от пионерите в сферата. Пилософ основава отделението за следоперативно и интензивно лечение за деца със сърдечно-съдови заболявания, първото и единственото в нашата страна. Въвежда за първи лечението с простагландини Е за новородени с критични вродени сърдечни малформации. Самият той признава, че майка му го е вдъхновила да се заеме с тежката професия. Тя е била ревматолог. Пилософ обаче се захваща с нещо по-тежко - детска кардиология. „Човек трябва да си харесва работата, за да може да издържи. Това важи за всички лекари“, обясни той.

Кардиологът има вече 45 години трудов стаж. Той не търси работа, работата обаче сама върви по петите му. От 1970 г. Пилософ започва да работи в Националната кардиологична болница. Там той трупа целия си трудов стаж, като за два мандата става и изпълнителен директор на болницата. Първия си мандат изкарва в периода 2002-2005 г., а втория - между 2010 и 2013 г. Междувременно експертът става председател на Дружеството на кардиолозите в България (2008-2010) , а сега оглавява и Българската педиатрична асоциация.

На 20 април от Министерството на здравеопазването го привикали. Той се срещнал със здравния министър Петър Москов, който му предложил спешно да оглави фонда. И Пилософ приел. Съгласил се не защото му трябват пари или слава, нито заради трудов стаж - 45 години работа му стигали. Не се залъгва дори за секунда, че новата позиция може да му донесе привилегии. Не и сега. Просто знае, че някой трябва да свърши работата, защото лечението на 1200 деца годишно зависи от фонда.

Пилософ приема новата работа, защото това е негов дълг: „Приех, защото някой трябва да свърши работата, а като председател на Българската педиатрична асоциация чувствам, че това е мой дълг“, споделя професорът.

Дава си сметка, че задачата му е тежка. Но е категоричен, че ще се справи поне доколкото може. На първо място, иска да върне доверието във фонда. Това ще стане с работа. „Най-важното е да не забавяме преписки и работата във фонда да не спира“, убеден е експертът.

Освен успешна кариера професорът е изградил и голямо семейство. Пилософ е женен, има двама синове и е горд дядо на четирима внуци. Няма време за хоби, а и не иска такова. Защото „моето хоби е да говоря и да разказвам вицове“.

Дори и да иска почивка, дългът зове проф. Пилософ. И той се отзова. Сега трябва да си подреди новата къщичка.

Фондът трябва да работи

Основна цел на проф. Владимир Пилософ е да гарантира работата на фонда за лечение на деца. След това ще изготви детайлен анализ на това, което трябва да се промени. „При такъв анализ има 3 варианта - да не се пипа нищо, защото е прекрасно, да се променят някои технологични процеси или - последната опция, която ние ще предпочетем - да се промени системата така, че да забързаме максимално процедурите“, обяснява новият шеф на фонда.

За него

Не влиза в конфликти

Умерен човек, който не влиза в конфликти и изпълнява целите, които си е заложил. Това е професор Пилософ. Много е компетентен и е голям професионалист. Дали ще се справи с Фонда за лечение на деца - не знам. И Господ да слезе, няма да успее да го оправи. Трябва и политическа воля, за да има резултати.

Доц. Анна Кънева, шеф на клиниката по детски болести към Национална кардиологична болница

Има огромно сърце

С проф. Пилософ се познаваме повече от 40 години. Освен че е голям професионалист, за него мога да кажа, че е голям човек с огромно сърце. Работили сме заедно и за мен той е страхотен човек.

Христо Григоров, шеф на Българския Червен кръст

Няма грешка

Впечатлението ми от професора е хубаво. Работили сме с него в качеството му на председател на Българския педиатричен съюз и никога не ни е разочаровал - винаги е бил прям и коректен. Благодарение на него стартирахме последния ни съвместен проект - за деца, които са жертви на насилие.

Нели Петрова, председател на Института по социални дейности и практики

Коректен по всеки въпрос

Работата ми с проф. Пилософ е свързана основно с дейността около организацията на евреите в България „Шалом“. Винаги е бил много коректен и точен по всеки един въпрос.

Максим Бенвенисти, председател на „Шалом“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи