Холандия гневна от линия за обиди срещу Ердоган

Реджеп Ердоган вози премиера Давутоглу в президентската лимузина, която първа мина по новия мост “Осман I Гаази” (основателя на Османската империя) над Измитския залив. Той ще бъде открит през май и съкращава пътя между Истанбул и Измир със 140 км.

Премиерът Марк Рюте иска обяснения от Анкара

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще иска обяснения от Анкара за призива към турците в страната от консулството в Ротердам да докладват за лица, обидили Турция или президента й Реджеп Ердоган в социални мрежи или имейли. Той реагира, след като депутати скочиха срещу “дългата ръка на Турция” и поискаха намеса на правителството. Консулството заяви, че служител използвал “неуместен избор на думи” в имейл до турски организации, които били грешно разбрани. Той просто искал сигнали за расизъм и реч на омраза.

В Холандия също като в Германия обиждането на чужди представители се преследва от закона. Берлин разреши разследване на комика Ян Бьомерман за обида на Ердоган. Не е ясно дали президентът ще заведе иск срещу журналиста Улрих Кинцле, който го нарече “клиничен случай, тъй като човек, който съди 2000 души за обида, не е съвсем наред”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят