Отбягването на шумни места и срещи с хора е признак за деменция

Учени разкриха, че отбягването на шумни места и срещи с повече хора са сред основните признаци за деменция, съобщава "Дарик".

Оказва се, че ако шумните места и срещите с повече от трима човека дразнят някого, то това е по-показателно за започването на някакъв вид деменция, отколкото забравянето.

Колебанието при стягането на багаж преди полет към непозната дестинация също е водещ симтом.

Изследването е проведено от невролози в страната, който завежда отделение към Клиниката по неврология в Александровската болница проф. Лъчезар Трайков.

Специалистите ни съветват, за да запазим здрав мозъка си по-дълго, да консумираме по 1-2 чаши вино всеки ден, да общуваме повече с хората и да сме физически активни.

Някои диети - като Средиземноморската - включват консумацията на 1-2 чаши червено вино, което е било проверено от немалко експерти, които потвърждават положителния му ефект върху мозъка.

Стана известно, че физическите упражнения не били полезни само за сърцето, но и за мозъка. Докато се стигна до една публикация от миналата година, която показа, че даже на хората, които имат 15 пъти по-голям генетичен риск да заболеят от алцхаймерова болест, отколкото други, този риск може да изчезне ако ходят четири пъти седмично по 40 минути на разходка в парка.

Изненадващо се оказва, че заболяемостта от Алцхаймер при по-необразованите била по-ниска, отколкото при по-образованите, както и че по-необразованите живеели много по-задружно и с много по-активни социални контакти.

Някои дейности са по-протективни за мозъка, отколкото други - като например четенето, свиренето на инструмент, рисуването или правенето на малки скулптурки. Така че ето отговор на въпроса за червеното вино - то сигурно няма да помогне само, ако не изпълняваме комплексно нещата и не се грижим комплексно за нашия мозък. "

"Възрастта не е порок. Тя не бива да ни отказва от нови дейности - от нов софтуер на компютъра или телефона, от нови познанства, от нови приятелства, от нови контакти с хора, от пътуване до нови места.

Винаги е по-добре да прочетеш вестника и да го дискутираш с някого, отколкото да задремеш на втората буква и да не ти остане нищо в съзнанието. Не бива. Нашата нация заслушава да остарява достойно. Всички сме отговорни да се грижим за мозъчното стареене на нашите съграждани", обясни проф. Лъчезар Трайков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука