Ангела Меркел на посещение в Турция, за да види как се изпълнява миграционното споразумение

Германският канцлер Ангела Меркел заминава на визита в Турция, за да провери как се изпълнява миграционното споразумение между съседката ни и Европейския съюз, съобщава БТВ.

Заедно с нея Анкара ще посетят председателят на Европейският съвет Доналд Туск и вицепредседателят на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Преди месец Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно всички нелегални мигранти, достигнали или опитващи се да достигнат гръцките острови в Егейско море, а в замяна на това да праща към страните от ЕС регистрирани сирийски бежанци.

ЕС се споразумя с Турция, че в замяна ще ускори преговорите за членство на Турция в ЕС, както и още това лято да облекчи визовия режим за турски граждани.

Обмяната на мигранти започна бавно този месец, но турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заплашиха, че изпълнението ще спре ако ЕС не изпълни своята част от споразумението, особено в частта за безвизовото пътуване.

В тази връзка Европейската комисия обеща да разгледа въпроса следващия месец, като оцени усилията на Турция по изпълнението на миграционната сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят