Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Станишев: Бедните плащат данъци, а богатите са в „данъчен рай“, това е несправедливо

ПЕС застава решително срещу избягването на данъци

Президиумът на Партията на европейските социалисти, в който участват представители на партиите-членки, се събра вчера на заседание в Брюксел, за да обсъди събитията от последните седмици и да набележи бъдещи действия.

По инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев, участниците приеха декларация относно борбата с избягването на данъци във връзка с „документите от Панама”. Скорошните терористични атентати в Брюксел и сигурността в Европа като цяло, Европейският план за младежта на ПЕС и свободното движение на работници в ЕС бяха другите основни теми в дневния ред.

След заседанието на Президиума Станишев заяви: „Всички сме единни: възмутени сме от мащаба на избягването и укриването на данъци, което документите от Панама разкриха. Във време, когато европейските граждани понасят трудностите на икономическата криза и гледат с подозрение към елитите, този скандал само подсили усещането, че системата е сбъркана. Избягването на данъци е неморално, но трябва да стане и незаконно. Срамно е, че обикновените граждани са натоварени с тежко данъчно бреме в името на бюджетната стабилност, а богатите отклоняват своето състояние към един или друг данъчен рай. Нито хората, нито ние като партия ще търпим такава експлоатация.”

„В светлината на „документите от Панама” борбата на европейските социалисти срещу избягването на данъци придоби особена актуалност. Ние отдавна настояваме за мерки на европейско ниво срещу избягването на данъци, данъчните измами и всеки данъчен рай. В приетата декларация настояваме за обвързващи споразумения за автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС и с трети страни. Искаме по-ясна методика на изчисляване, която да не позволява укриване на печалби, както и по-строги наказания за банки и адвокатски кантори, които съдействат за извършването на данъчни измами.”, поясни Станишев.

В по-широкия контекст на данъчната справедливост и прозрачност, той припомни още, че от много години европейските социалисти настояват за въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС.

В същото време в Амстердам заседаваха финансовите министри от ПЕС, които също обсъдиха мерки за затваряне на вратичките в данъчното законодателство в ЕС. Те заявиха единодушно, че местата от типа „данъчен рай” са сериозна заплаха за публичните финанси на страните-членки, и че борбата с избягването на данъци трябва да бъде изведена като приоритет за ЕС.

Днес Станишев е на път за Исландия, където ще бъде специален гост на конференция на социалистите там, посветена именно на борбата с данъчните измами и офшорните зони.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.