Румен Петков: Вкара ли президентът България в бригада с Украйна?

Българският държавен глава може да ни вкара във война и ние да разберем това от бученето на самолетите. Кой даде мандат на Росен Плевнелиев да преговаря с Порошенко за създаване на украинско -румънско- българска бригада, тип военно образувание? Този въпрос ще зададе с писмено заявление по ЗДОИ в понеделник зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той цитира изявлението на украинския президент Петро Порошенко, направено онзи ден в Букурещ за преговаряне с Плевнелиев по темата.

В НС няма информация да е даван мандат на президента Росен Плевнелиев да води такива преговори, каза във Варна Петков. Той направи аналогия със създаденото вече Литовско-Полско-Украинско формирование. На нас не ни е ясно като мотивация, финансиране, военни ангажименти или човешки ресурси, както и коя българска институция е била предварително известена за това, каза той.

Румен Петков ще настоява да получи цялата информация за водените преговори на Плевнелиев с Порошенко, защото според него дневния ред в срещата на двама президенти не се определя на кафе преди да започне разговорът, а седмици преди това. Това е много сериозен факт и българските граждани трябва да разберат достоверно или не е изявлението на Порошенко, каза Румен Петков, който се надява да получи цялата документация по преговорите и убедителни отговори от гледна точка на истината.

Зам.-лидерът на АБВ посочи, че има смущаващи действия преди влизането на Изборния кодекс в пленарна зала. Той изрази негативно мнение срещу свиването на предизборната кампания на 21 дни, което определи като престъпление спрямо демокрацията. Смущаващо е, че не може от една страна да има задължително гласуване, а от страна да се вадят от списъците хора, не дали своя вото два пъти досега. А това са най-често младежите между 18 и 26 години, каза Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика