Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Най-страшните речни чудовища – е, нема такова животно!

Скат

Джеръми Уейт е биолог, чиято страст е екстремният риболов. От 30 години насам пътува по света и издирва най-свирепите сладководни хищници. Той търси невидими за повечето от нас знаци, говори с очевидци и изслушва всякакви истории за хора, захапани и замъкнати под вода от тези хищници. След това се опитва – и често успява – да залови страховитите риби, да ги заснеме и покаже на света. След това задължително ги пуска обратно в eстествената им среда – водата.

Целта му е да предпази тези редки видове от изтребление, породено от най-често необоснован страх и омраза от страна на хората. Джеръми се опитва да обясни на света причините, по които тези хищни риби нападат хора, и как можем да избегнем нежелана среща с тях.

От 2009 г. насам Джеръми е водещ на успешното тв предаване „Речни чудовища”, което върви по каналите Animal Planet и Discovery.

Ето някои от най-интересните екземпляри, и разказите на Джеръми как се е срещнал с тях. Фактът, че сладководните басейни за разлика от морските са мътни, затруднява заснемането на тези видове. Някои от екземплярите по-долу светът вижда за пръв път.

Скат

„Това бе в Аржентина в река Парана. Скатовете не нападат хора, освен ако не стъпиш върху тях. Тогава атакуват с шипа на опашката в акт на самозащита. Както виждате, има много добра маскировъчна окраска и трябва да се внимава. Този на снимката тежеше около 140 кг. И ми отне почти 4 часа да го измъкна на брега – скатовете се засмукват яко към дъното и няма мърдане…”

Конгоанска тигрова риба

„Живее само в централната част на речната система на Конго, а там рядко стъпва човешки крак, така че малцина на света са виждали този звяр. Близка роднина е на пираните, но много по-голяма – може да достигне човешки ръст! Зъбите й са 5-сантиметрови – колкото на половинтонна бяла акула.”

Гигантска пъстра змиорка

„Това е на Фиджи. Змиорките могат да живеят в сладка и в солена вода. Те се размножават в обратна на сьомгата посока – слизат от реката в морето, за да си хвърлят хайвера. Проверявах истории, че змиорки са хапали хора. Не намерих доказателства, но причината е, че те не правят разлика между риба и човешки крак, когато са гладни.”

Риба трион

„Тази е речна, дълга е около 2 метра, но е още бебе. Достигат 6 метра дължина, но възрастни риби рядко се виждат, защото се преместват да живеят в океана. Този кадър е от Западна Австралия. Видът е застрашен, защото трионът лесно се заплита в рибарските мрежи. Когато намерят такава риба, риболовците никога не си играят да я разплитат, а я убиват и насичат за по-лесно.”

Сом

„На този кадър изглеждам малко глупаво, съгласете се. Правен е в Индия, в подножието на Хималаите на един от притоците на Ганг. Отидох да проверя истории за местни хора, завличани под водата от „нещо огромно”. Там крокодили, акули и питони няма, така че сомът е твърде възможен виновник. Но разберете – в мътната вода той захапва и влачи надолу всичко, което се движи. Това е същото, като да хвърлиш кокал на куче.”

Минога

„Това чудо го извадих от езерото Чамплейн на границата на щатите Вермонт и Ню Йорк. Това е много примитивна риба, даже се спори по въпроса дали е риба, защото няма гръбначен стълб и челюсти – има само едно смукало със зъби. В средата на смукалото има език – също целият е в зъби. Храни се, като се впива в кожата на други риби и смуче телесните им течности. Позволих на една минога да ме захапе за врата, за да разбера какво е усещането. Засмукването е много силно и ако се забавиш секунда-две, зъбите ще се забият. При издърпването кожата се изтегля много силно, а след това остава червено петно, което трябва да обясняваш на жена си откъде е.”

Златно дорадо

Улових дорадото в река между Аржентина и Уругвай (Рио де ла Плата). Има много яка челюст и захапка, а и остри зъби. Разследвахме история за младеж, чиито тестиси били отхапани от такава риба. И отново казвам – това не е било умишлено. Ставало въпрос за младежи, които чистели риба, потопени голи в реката, и хвърляли вътрешностите в реката. Златният хайван е дошъл на безплатен обяд и е карал наред.”

Речен зарган

„Улових го в езерото Чамплейн на муха, което е суперстранно. Това е много древна риба. Имат способността да изплуват на повърхността, за да поемат въздух, и отново да се гмуркат, което им дава възможност да живеят във води, почти лишени от кислород. Това е механизъм за оцеляване, който много малко видове риби притежават. Тези не са изобщо опасни за хората, но в Щатите има друг вид – наричат го зарган алигатор, който става до 150 кг. И има много истории за хора, нахапани от него.”

Японски гигантски саламандър

„Това е в река Камо в Япония. Улових гущера за опашката, но те са много гъвкави и се опасявах, че ще се извърти и ще ме ухапе – имат невероятно остри зъби. Хубавото е, че не много хора като мен ги тормозят – изключително редки са и с един местен учен ни отне доста време да го намерим и да му сложим проследяващ пръстен. След като го хванах се затичах към брега, но нещо ме удряше отзад и помислих, че друг звяр ме преследва, и се разкрещях панически. Оказа се, че бяха тежестите, които бях привързал към кръста си, за да нагазя по-надълбоко. Голям резил…”

Гигантски австралийски групер

„Във вежлива и образована компания тази риба се нарича „групер”, но австралийците й викат „глупер”. Може би защото може да си сменя пола по желание. Представете си например един пасаж групери, има много женски и само един мъжкар. В един момент мъжкарят дава фира. К’во правим? Няма проблем – най-едрата и агресивна женска тутакси си сменя пола и става мъж. Чиста работа!

Този екземпляр улових случайно, докато ловях бикови акули край устието на река Брисбейн.”

Червеноопашат сом

„Обикновено тези риби се намират в река Амазонка, но този хубавец конкретно улових в Тайланд – там можеш да намериш какви ли не екзотични риби. Около една трета от тази риба е глава – при сомовете тя е масивна и има огромна уста. В Латинска Америка съм чувал истории за бебета, погълнати от сом, което с оглед размера на устата не е невъзможно.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.