Водната топка излиза на евроквалификация в Малта

Двата отбора на България преди мача помежду си на турнира, завършил 13:12 за първия отбор. Снимки Авторът

От 3 до 8 май националите по водна топка за младежи до 19 г. излизат на евроквалификация в Малта. В групата са още домакините, Германия, Словения и Украйна. За финалите в Холандия се класират два отбора.

Междувременно след 8-годишно прекъсване Българската федерация по водна топка (БФВТ) възстанови международния турнир „Диана“. Направи го само две години, след като мъжкият спорт у нас бе почти пред закриване, със сериозен дълг към държавата, със застрашен лиценз, със замразено членство в ЛЕН и без финансиране от държавата.

Решителната намеса на служебния спортен министър Евгения Раданова през есента на 2014-а разпръсна черните облаци над родния ватерпол. Последвалите активни мениджърски действия на БФВТ и сериозната подкрепа на министър Красен Кралев показаха как един спорт с традиции и популярност сред младежите (над хиляда картотекирани ватерполисти в 22-та клуба и още толкова деца в обучение) може да излезе от кризата и да тръгне нагоре. Засега движението напред е повече организационно, което обаче е задължително условие за бъдещи победи.

Турнирът „Диана“ с история от над 4 десетилетия е сред най-старите и авторитетните в Европа и бе нормално за „събуждането“ му да дойде Сърбия - актуалният световен шампион за мъже. В компанията на традиционно силните Румъния и Грузия, на Молдова и на двата национални отбора на България. Състезанието е за 16-годишни юноши, България II e с родени 2001 г. играчи.

Турнирът „Диана“ е под патронажа на Йорданка Фандъкова, част е от инициативата „София 2018 - Европейска столица на спорта“ и бе подкрепен от спортното министерство и доста спонсори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт