АБВ и реформаторите плашат с напускане на коалицията

Ивайло Калфин

Приетите изборни правила скараха партньорите в управлението

От РБ искат Плевнелиев да наложи вето

Готови сме да напуснем коалицията, ако при гледането на следващите текстове в Изборния кодекс не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия. Това заяви пред „Труд“ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му графата „Не гласувам за никого“ е абсурдна. Според сегашния текст вотът на избирателите, зачеркнали тази кутийка, автоматично ще се прехвърля към партията с най-много гласове. „Хем не гласуват за никого, хем гласът им се брои. По този начин се работи за големите партии“, обясни Калфин.

Зам.-лидерът на АБВ Румен Петков нарече "престъпление срещу демокрацията" свиването на предизборната кампания на 21 дни. "Смущаващо е, че не може, от една страна, да има задължително гласуване, а от друга - да се вадят от списъците хора, които не са дали своя вот два пъти досега. А това са най-често младежите между 18 и 26 години", каза той във Варна.

Гласове за разпад на коалицията се чуват и в Реформаторския блок. Част от приетите промени в ИК противоречат на коалиционното споразумение, сключено между РБ и ГЕРБ, обясниха източници на „Труд“. На изпълнителен съвет във вторник от блока ще решат какво да правят. Не е изключено да поискат помощ от премиера Бойко Борисов, както направи и Патриотичният фронт за техни искания. „При всички случаи ще искаме президентът да наложи вето и да върне закона в парламента“, обясни Настимир Ананиев от РБ.

Реформаторите ще настояват да се променят текстовете, свързани с дерегистрацията на избирателите, които не гласуват. „От ПФ искат да се въведе пасивната дерегистрация, за да се изключат „мъртвите души“ от списъците. На практика обаче „мъртвите души“ не са тези, които са в списъците и не гласуват, а са тези, които не съществуват и гласуват“, поясни Ананиев.

Друг спорен текст е решението сънародниците ни зад граница да гласуват само в дипломатическите представителства на България в чужбина. Това предизвика вълна от недоволство сред българите в чужбина.

Сънародниците ни в Англия започнаха протестна кампания #стигатрИКове срещу промените. Те изпълниха флашмоб пред посолството в Лондон. Българите в Брюксел също не останаха безучастни и излязоха на протест. „Няма да позволим да се заграби малкото свобода, която успяхме да извоюваме през последните години", обясниха организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини