За хората и въшките

На третият етап от развитието на нимфата имаме вече пълноценна въшка, готова да прави секс със себеподобни и да тормози хомосапиенсите наред.

Искате ли да се хванем на бас, че преди да сте стигнали до края на тази статия, вече ще сте започнали да се чешете по главата?

Статистиката сочи, че 95% от хората, четящи за въшки, веднага започват да усещат сърбеж по главата и тръгват да се дръгнат.

Какво казва науката обаче?

Pediculus humanus в превод от латински значи “човешка въшка”. Вече 25 хиляди години тази мръсна гад живее, храни се, плоди се и умира на наша глава.

Всъщност, дели се на два подвида - тази, която ходи по главите, и другата - по останалите не толкова умни части на тялото, най-вече интимните.

Пред въшката всички сме равни - тя не подбира по образование, чин или социален статус, но сякаш и е по-забавно на главите на малчуганите в детските градини и началните училища.

64% от учебните заведения в София вече са пламнали от дребната гад, както “Труд” писа през седмицата.

Имаме две новини - добра и лоша.

Добрата е, че са практически безобидни - не пренасят зарази, научно доказано е.

Лошата е, че са като роднини по празниците - досадни и отърването от тях е много трудно.

Въшките се движат бързо и пъргаво, могат да изминават до 23 см в минута. Човек току-що заразен с въшки, има средно двайсетина на главата си. Ако не се третира заразата, всяка от въшките снася по 180-200 яйца за живота си, или общо до 3600-4000 яйца за месец на глава от заразеното население!

Въшките са упорити, а химическите препарати против тях може да предизвикат алергии и дерматит. Затова имайте предвид, че освен класиката газ, мас и оцет, съществуват и природни, щадящи кожата средства за превенция и борба с дребната гад.

Например:

Смесете 4 чаши ябълков оцет и по 20 капки етерични масла от лавандула, розмарин, вратига и чаено дърво, разбърква се добре и се налива в пръскалка. Спреят се пръска върху суха коса и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

• • •

Или всекидневно правете следната процедура: добавете към 1 чаена лъжичка неароматизиран лосион 2 капки евкалиптово и по 1 капка лавандулово и гераниево масло. Втрийте сместа в кожата на главата и я оставете за половин час. Разрешете косата със ситен гребен, преди да я измиете. След като я изплакнете, използвайте антисептичен разтвор от 2,5 чаени лъжички оцет и 2 капки етерично масло. Изплакнете главата и оставете косата да изсъхне.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

10 интересни факта

1 Въшките атакуват само хората. Не можете да ги прихванете от домашен любимец, нито пък той от вас.

2 Въшките не скачат и не летят.

3 Единственият начин на зараза е допир “коса в коса”.

4 По размер са колкото сусамено зърно, а на цвят варират - сиви, кафяви или бежови.

5 Освен по главата (най-вече зад ушите и близо до врата) те могат да бъдат намерени и по веждите и миглите.

6 Хранят се, като смучат кръв през кожата на главата.

7 Женската снася до 10 яйца на ден. Яйцата обикновено са на около половин сантиметър от основата на косъма и са прикрепени към него с водоустойчиво лепливо вещество. Приличат на пърхут, но не са.

8 Без човек въшката умира за ден-два.

9 Мръсната коса не е предпоставка. Напротив, гадовете обичат чисти глави. Няма социални или етнически ограничения пред тях. Те са универсални мигранти.

10 Мъжете по-рядко хващат въшки от жените. Защото косите им са по къси, елементарно, Уотсън.

КЛАСИЦИ

Хич жив човек без гад бива ли?

Додето в едната стая студентът превъзнасяше богатствата на бай Ганя, в съседната стая бай Ганьо беше вече съблякъл антерията си и търсеше в нея нещо с голямо внимание, като мъмреше под носа си: “Пак се навъдил тоя пусти гад.” Понятието за чистота не е развито в твърде висока степен у бай Ганя. “Хич жив човек без гад бива ли?” - казват старите хора у нас и успокоени с тази аксиома, не препятствуват твърде усърдно на размножаването на животинките. Па и защо ще се лишават от едно такова удоволствие: пекнало слънце, че защо му е туй слънце, ако не може да излезе на чардака, да се изтегне на рогозката, да кихне два-три пъти от праха й, че да дойде баба му, че да си сложи главата на коляното й, па тя да си завре костеливите пръсти с траурни нокте в косата му и като че требе ориз, да почне чук! - отсам, чук! - оттатък, че като се изплашат животинките, че като плъзнат по главата, па едно приятно гъделичкане, че като запее бабата, а онова ти слънце балканско пекнало! Идилия. . .

Откъс от “Бай Ганьо”,

Алеко Константинов

БАЛКАНСКА ПОРОДА

В Люлебургаз

са най-едри

Ърнест Хемингуей, в дописка за в. “Торонто дейли стар”, 14 ноември 1922 г.

- Ей, момче, я погледни в тази кутийка за филми. - Погледнах. Гъмжеше от въшки. - Сигурно са гладни и са стигнали до филма ми. Сигурно са гладни, миличките. Леглата бяха пълни с въшки. По време на войната въшлясвах неведнъж, но никога не бях виждал такова нещо като в Тракия. Ако внимателно се вгледаш в мебелите или стените, забелязваш как пълзят и не точно пълзят, а по-скоро се движат на мънички мазни петънца.

- Не боли от тях - каза Късия. - Толкова са мънички.

- Това е нищо. Трябваше да видите истински едри въшки в Люлебургаз.

ШОУБИЗ

Like a vu6ka....

Кралицата на попа Мадона доказа, че и нея може да я застигнат същите проблеми, както и простосмъртните. Човек от обкръжението на певицата издал пред медиите, че тя хванала въшки благодарение на четирите си деца Лурдес, Роко, Дейвид Банда и Мърси Джеймс.

“Хлапетата се заразиха с пълзящите гадинки в училище и оттогава Мадона е в постоянна паника. Тя откри, че главите на децата са пълни с въшки, след като видя, че Дейвид и Мърси не спират да се чешат като луди. Мадж изтрещя тотално от погнуса, като си представи как въшките са плъзнали из целия й дом”, разкрил близкият на Мадона.

“Тя веднага прати слугите си до аптеката, за да купят разни специални шампоани и извика фирма за борба с вредители, за да обезпаразитят къщата. Докато успее да изчисти главите на децата обаче, и нея я полазиха. Мадона отказа да излезе от дома си, както и да пусне децата си пак на училище, докато не я увериха, че всички хлапета са чисти”, добавил мъжът.

Изпитани народни рецепти за въшки:

1. Отивате на басейн. Качвате се на стартовото блокче и скачате 5-6 пъти във водата. На седмия път обаче само се засилвате и спирате в последния момент - въшките по инерция сами скачат в басейна и се издавят.

2. Счуквате внимателно парче керемида и го забърквате със силна ракия. Нанасяте върху инфектираните с въшки участъци. Гадовете се напиват и започват да се замерят едни-други с тухли помежду си, докато не се избият до крак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл