Бате Николай - Болкоубиецът

На сцената: Жоржета Чакърова, Марияна Аламанчева, Венци Мартинов и Николай Николаев Снимки Авторката

Той е на 75 години, свеж пенсионер, сексуално запазен, инвалид първа категория, артист, режисьор, сценарист. И клоун. Учил три години в Италия, в най-големия цирк “Нандо Орфей”. Но има и титла: той е Професор доктор Коко и е завеждащ единствената в Европа “Детска клиника по смехо- и психотерапия” в “Пирогов”.

При прегледите на децата му асистират медицинските сестри Куку и Пипи - толкова забавни, че след всяко тяхно появяване дечицата се разболяват от смях. Тази уникална клиника има отделения по визуална и музикална терапия с участието на художника Иван Гонгалов и вокална група от незрящи младежи. Подробности за цялата палитра на арт терапията читателят ще научи от новата книга на Николай Николаев “Аз, клоунът” (изд. “Захарий Стоянов”, 2016 г.). Авторът разрязва и показва метастазите на прехода в различни аспекти - с публицистична страст воюва за защита на децата, страда заради абсурдите в здравната реформа. Не се страхува да осветли вълчите нрави на политическата клика. Той е като магьосник, от който нищо не може да бъде скрито - болните деца са като умален модел на боледуващата ни държава...

Премиерата на книгата събра в аулата на НАТФИЗ над 200 почитатели на литературата и театъра, допълнени от бивши и настоящи шефове на “Пирогов”, благодарни пациенти и фенове на цирковото изкуство. Събитието беше обявено като “излагане” и наистина оправда очакванията на публиката - с непрекъснати автошаржове и тенденциозни лапсуси, изиграни блестящо от Доктор Коко и неговите партньори на сцената – арх. Людмил Леонидов, Петър Вучков, Жоржета Чакърова, Марияна Аламанчева и Венци Мартинов. Бурни аплодисменти предизвикаха дуетите на Николай Николаев с певицата Катрин Витали, която е част от музикалната терапия.

Петър Вучков обясни каква е ролята на Доктор Коко: “Той е човекът, който държи оръжието да убива болката - децата се смеят на неговите фокуси и цветни балони, отварят сърцата си и оздравяват.”

Това е петата книга на Коко, анонсира издателят Иван Гранитски и допълни: “Той е уникален клоун, поет на музиката и музикант на поезията, фокусник на играта на водата. Познавам го от 4 десетилетия и за мен е голяма чест, че издавам тази книга. Тя е особена, може да мине за модерен автобиографичен роман, който повествува за пътешествията на една ранима душа сред ужасите на нашия живот. Съдбата на истинския актьор е винаги тъжна, затова и най-тъжните актьори са най-добри клоуни. Сега ще разберем от благочестивата комисия, което ще разгледа труда на Бате Коко, дали книгата ще се изучава в средните училища. След като се реши, че трябва да се махнат от програмата “Под игото” и други класики, защо не на тяхно място да влезе “Аз, клоунът”! Да живее Коко!”

Авторът беше аплодиран от акад. Пламен Карталов, проф. д-р Милан Миланов, проф. д-р Стоян Миланов, проф. Любомир Халачев, Астор, Агент Тенев и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура