Ангела Меркел: Германия иска зони за сигурност в Сирия близо до турската граница

Ангела Меркел призова за създаване на специални зони за сигурност в Сирия, близо до границата с Турция, където бежанците да могат да намерят убежище, предаде БТВ.

"Отново настоявам да имаме зони, където примирието ще се спазва най-стриктно и където ще е гарантирано значително равнище на сигурност", заяви Меркел на обща пресконференция в събота, 23 април, с висши европейски и турски представители в югоизточния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Турският премиер Ахмед Давутоглу пък обеща, че страната ще предприеме всички необходими мерки, за да спре ракетния обстрел срещу град Килис, намиращ се на границата със Сирия.

Междувременно стана ясно, че холандският посланик в Турция е бил извикан в министерството на външните работи заради публикуването в холандския печат на карикатура на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заради "безпокойство във връзка с тези публикации".

Холандският посланик от своя страна поискал обяснения от турските власти заради призива им към турците в Холандия да докладват за хора, които обиждат Турция или Ердоган.

Преди десетина дни Меркел изпълни искането на Турция да бъде започнато официално криминално разследване срещу телевизионен водещ за обида на Ердоган. Ако бъде признат за виновен, комикът Ян Бьомерман може да бъде осъден на затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят