Конфискуваха 304 агнета без документи за превоз

304 агнета, превозвани в ТИР без ветеринарна документация за транспортиране, "арестува" Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Търговище.

Камионът е бил спрян за проверка от полицията в района на село Голямо Църквище, община Омуртаг, в ранните часове в петък, съобщи директорът на областната контролна служба д-р Анелия Цонева. На място са повикани ветеринарните власти, които са установили, че търговецът кара живата стока към Южна България. Той заявил, че изкупил агнетата от стопани в Търговищко. Проверка потвърдила това, което дало основание на ОДБХ да насочи животните за санитарно клане. Месото ще бъде изследвано. Ако е годно за консумация, ще бъде дарено на социални институции.

В нощта и сутринта на петъчния ден от ОДБХ в Търговище са засекли и нелегално транспортиране на 6 крави и 3 магарета. Камионът с млекодайните бил спрян до търговищкото село Васил Левски. Край язовира на град Омуртаг пък е засечен нерегламентиран превоз на 3 магарета, които трябвало да бъдат откарани на петъчен пазар за добитък.

Тъй като, кравите и магаретата са без ясен здравен статус и са били без документи, те ще бъдат унищожени в екарисаж, съобщи д-р Цонева.

От Българската агенция за безопасност на храните напомнят, че с цел ограничаване и ликвидиране на заболяването заразен нодуларен дерматит в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив и Благоевград, е наложена забрана за придвижването на едри преживни животни в Южна България. Въведени са рестриктивни мерки за придвижване в Северна България. В разрез с разпоредбите е било констатирано нерегламентирано превозване на животни и в област Добрич, където са конфискувани 9 агнета без документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини