Окръжният съд в Плевен решава дали печатарите на фалшиво евро да останат в ареста

Окръжният съд в Плевен в понеделник ще гледа мярката за неотклонение на тримата задържани печатари на фалшиви пари, които бяха спипани в петък при мащабна спецоперация в свищовското село Деляновци. Разследването по случая се води под наблюдението на Окръжната прокуратура в Плевен. Тарторът на групата Стоян Стоянов-Чано и двамата му съучастници са в ареста за 72 часа, а държавното обвинение ще иска съдът да постанови постоянна мярка задържане под стража за фалшификаторите.

На 22 април спецполицаи разбиха нелегална печатница в Деляновци и иззеха материали за над 2,5 милиона еврови банкноти. Прокурори от Окръжната прокуратура в Плевен, разследващи полицаи от МВР, подпомагани от агенти на ДАНС в 6 часа в петък нахлуха в имоти и захванаха претърсвания и изземвания в град Левски, Деляновци и плевенското село Козар Белене. Тарашени са три имота, които са собственост на Стоян Стоянов. Вилата в Деляновци била купена наскоро и се водела на името на сина му, който пък е в Канада. В минифабриката антимафиотите се натъкнаха на професионано оборудване и купища материали. При разкритията се оказа, че тайната работилница е бълвала огромно количество фалшиви банкноти, документи и дори сим-карти.

Двама от задържаните са осъждани за същото престъпление. Стоянов има присъда лишаване от свобода от Окръжния съд във Варна, която не е преведена в изпълнение, защото се е укривал. Бил е обявен за издирване с телеграма от август 2014 г., а с европейска заповед за издирване от февруари 2016 г. Преди 2 г той бил заловен да фабрикува фалшиви цигари в кланица край град Левски. Незаконният цех също бил оборуван със специална машина, а в склад били открити огромно количество папироси.

След петъчната спецоперация Георги Асенов от Окръжна прокуратура Плевен обяви, че са иззети огромен брой фалшиви банкноти. Още същия ден бяха преброени 24 000 копюри от по 100 евро.

„Има още много, поне на стойност половин милион евро. На един лист при печатането са били подреждани по три броя банкноти", обясни прокурор Асенов.

Освен това бяха иззети стикери, водни знаци, плаки, химикали и множество документи. Сред намерените фалшификати има и много подправени лични карти и купища сим-карти за телефони, като някои дори са неразпечатани.

Разкритията пък били направени по сигнал на Европол, откъдето засекли подготовка за сделка извън България. Първоначалния оглед установи, че намерените копюри са изключително сполучливи.Но качеството им ще бъде установявано и с експертизи. Очаква се по време на мярката за неотклоние на престъпното трио да стане ясно точното количество на откритата фалшива валута и документи за самоличност. Предстои да се изясни и какво количество банкноти менте са пуснати в обръщение. Има вероятност деянието на тримата задържани да бъде квалифицирано като организирна престъпна група. Тогава делото ще бъде прехвърлено по подсъдност на Специализирант прокуратура в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право