Лиляна Павлова: Никъде в ЕК няма дневни, тримесечни и шестмесечни винетки

В нито една от седемте държави от Европейския съюз, които прилагат винетна система, няма въведени нито дневни, нито шестмесечни и тримесечни винетки. Това е причината и в България да няма такъв тип винетки, именно защото анализите показват, че са неефективни, струват много повече за гражданите, и разходите за тяхното производство, дистрибуция, продажба и контрол са неефективни. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова.

"Не може да си позволим да ремонтираме стремително пътища, без да разчитаме на приходите от тяхното ползване - обясни Павлова - Неслучайно взехме решение да минем към смяна на модела на използването на пътищата и тяхното заплащане, която да доведе до този по-справедлив подход, за който всички се борим. А именно - леките коли да плащат електронна винетка. Ще премахнем една друга основателна критика към нас - електронната винетка ще бъде с валидност 12 месеца, без значение в кой месец си я купил. Това ще стане веднага щом електронната винетна система бъде въведена."

Като опит за солидарност с тяхното негодувание сме взели като решение и винетките, но и бъдещите стикери да не се плащат за всички пътища, каза още министър Павлова.

"Общинската пътна мрежа става изцяло безплатна, а от републиканската ще оставим безплатна над 3500 км пътища. Това са тези малките, третокласните пътища, които свързват малки населени места", съобщи министърът.

В момента е обявена третата процедура за избор на изпълнител, който да реализира на практика т.нар. ТОЛ-система.

АПИ има готовност да осигури и обособи алтернативни маршрути и обходи, ако българските превозвачи наложат пълна блокада на гръцката граница по Великден и Гергьовден,съобщи още Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини