Вотът срещу всички няма да вдига изборната бариера, уверяват от ГЕРБ

"Квадратчето и позицията "Не гласувам за никого", "Не подкрепям никого" или "Гласувам задължително" присъства във всички изследвания, когато иде реч за задължителност, за да предостави възможност на избирателя да се дистанцира от политическите субекти, които се състезават, и да каже – аз съм задължен - обясни шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов - Налице е съгласие това квадратче по никакъв начин да не повлияе на 4-процентната бариера. Гласът се брои като действителен и той си е действителен, защото избирателят е отишъл в изборното помещение и е изразил валидно воля."

"В същината на аргументацията за промяна на формиране на секциите в чужбина беше поетият ангажимент, зад които смятам, че седим повече от 3 политически сили в коалиционния формат, за максимално бързо прилагане на електронното дистанционно гласуване", обясни Кирилов силно редуцирания брой на задграничните места за гласуване.

"Има връзка между активната регистрация и пасивната дерегистрация. Смятаме, че по този начин омекотихме санкционния елемент в задължителното гласуване. Тоест, приехме нещо като компилация на вариантите на Патриотичния фронт с вариантите на колегите от Реформаторския блок", коментира Кирилов останалите важни промени в Изборния кодекс, приети тази седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика