Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Армията вади танкове и ракети на площада На Гергьовденския парад 1200 души ще набият крак на жълтите павета

Нападнаха две момчета в Западния парк в София

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Проф. Лъчезар Трайков: Множествената склероза не е генетично заболяване Хроничната умора е един от първите симптоми

Вицепремиерът Ивайло Калфин: С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес

“Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим”, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

“Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно”, допълно той.

Калфин смята за неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства.

“С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес”, заяви вицепремиерът.

“Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди. Надявам се да има промени при окончателното четене в Парламента. Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас”, отбеляза социалният министър.

“Управленско мнозинство не се прави с ултиматуми, а с диалог и търсене на съгласие. Особено в такава коалиция, която е достатъчно широка и в която всяка една от политическите сили участва, за да допринесе нещо за държавата , а не защото е задължена да участва. Ако АБВ не участва в правителството, аз нямам участие в него”, заяви Калфин.

По въпроса с предложението на Министерството на финансите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия, вицепремиерът заяви, че унаследяването на личните партиди е много важно и би трябвало да остане.

“Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението, ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал, да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете”, обясни Калфин.

Той отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси.

“Една от операциите, така нареченото „Обучение и заетост“, но ОЛАФ не разследва средства, които не са похарчени, тези пари не са похарчени. Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране, за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени – „Младежка заетост“ повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите. Това умишлено го държахме, за да може всеки млад човек, който има такава възможност, веднага да му се намери работа. Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обява наново”, коментира Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.