Арестуваха рецидивист обрал кафе автомат в болницата в Търново Апашът е рекордьор с 20 криминални и съдебни регистрации

Иззеха над 37,5 тона негодни месни продукти от обекти в Търновско Издирват изчезнал камион с 15 тона развалена риба и рибни продукти

БСП внася промени в Наказателния кодекс относно Истанбулската конвенция Патриотите призовават ГЕРБ да я изтеглят заради редица нарушения

Цацаров разпореди проверка за всички осъдени, които не са прибрани в затвора

Кола помете мъж на пешеходна пътека в Търново Пострадалият е в болница

„Галъп”: Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната

Забавления и големи намаления за Световния ден на снега в ски зона Банско

Ураганен вятър затвори ски зоната в Банско

Борисов: Зелените да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ

Бедствено положение в община Смолян заради силен вятър

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Вицепремиерът Ивайло Калфин: С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес

„Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим“, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

„Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно“, допълно той.

Калфин смята за неоснователно гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства.

„С част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес“, заяви вицепремиерът.

„Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди. Надявам се да има промени при окончателното четене в Парламента. Ако ги няма, просто коалицията ще бъде без нас“, отбеляза социалният министър.

„Управленско мнозинство не се прави с ултиматуми, а с диалог и търсене на съгласие. Особено в такава коалиция, която е достатъчно широка и в която всяка една от политическите сили участва, за да допринесе нещо за държавата , а не защото е задължена да участва. Ако АБВ не участва в правителството, аз нямам участие в него“, заяви Калфин.

По въпроса с предложението на Министерството на финансите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия, вицепремиерът заяви, че унаследяването на личните партиди е много важно и би трябвало да остане.

„Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението, ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал, да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете“, обясни Калфин.

Той отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси.

„Една от операциите, така нареченото „Обучение и заетост“, но ОЛАФ не разследва средства, които не са похарчени, тези пари не са похарчени. Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране, за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени – „Младежка заетост“ повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите. Това умишлено го държахме, за да може всеки млад човек, който има такава възможност, веднага да му се намери работа. Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обява наново“, коментира Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.