Борците заработиха осма виза за Рио 2016

Георги Иванов изкова за българската борба осма олимпийска квота за Рио 2016 . На световната квалификация за свободния стил в Улан Батор националът ни стигна финал в кат. до 74 кг . До спора за златото живеещият в САЩ национал преодоля молдовеца Недялко (9:6), германеца Харт (6:0) и унгареца Наги (10:7). И в трите двубоя Иванов диктуваше условията на схватките през цялото време и заслужено триумфира. На финала, който имаше цената само на престиж, нашият ас явно беше решил да не показва истинското си лице и реално без съпротива отстъпи на еврошампиона Дериташ с 1:12.

Голямата ни надежда Борислав Новачков отново нямаше шанс да ликува с квота при 65-килограмовите. В Улан Батор той записа ефектни победи с технически туш над Ибрахими (Катар), Манатаев (Киргизстан) и бившия световен и европейски шампион Сафарян (Армения) в двубой за бронза. Изневеряване на стила с грешна тактика за дефанзивна борба обаче спря българина в ключовите двубои, загубени с по 1 точка. Полуфинала с Якобишвили (Грузия) – 4:5, и в директния сблъсък за квотата с между двамата бронзови медалисти - срещу Гор (Турция) с 4:5. В тази категория виза взе бившият ас на „сборная“ Адам Батиров, състезаващ се за Бахрейн.

За втори път след схватките в евроквалификацията в Зренянин на крачка от билет за Рио остана и Любен Илиев. Полякът Баран се оказа непреодолимо препятствие за него в двубоя за третата квота в тежката категория – 1:5. Преди това националът ни записа победи над Чинтуан (Румъния), Лазарев (Киргизстан) и Сумит (Индия). На полуфинала с 3:7 го спря Лигети (Унария), загубил по-късно битката за златния медал от Денг (Китай).

В последната олимпийска квалификация в Истанбул (6-8 май) нашите ще атакуват 4 квоти при класиците, 3 в свободния стил и 2 при жените. Очакванията са, че борците ни ще отвоюват повече визи от игрите Лондон 2012, където имахме 9 участници в най-древния спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт