Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola Футболните фенове и любителите на незабравими преживявания могат да станат част от емоцията на световното първенството на 14 февруари

Корнелия Нинова: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията

Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Проф. Христина Групчева, заместник-ректор „Иновации и транслационна медицина” на Медицински университет-Варна: Градим авангардна стратегия за развитие на медицинската наука

– Проф. Групчева, от няколко дни в MУ-Варна има разкрит Научноизследователски институт с решение на Министерския съвет. Kакво е мястото на това звено в структурата на МУ-Варна?

– Бих искала да започна с това, че медицинските университети са уникална научноизследователска структура, защото съчетават лечебна, научна и учебна работа. Нашият нов Научноизследователски институт се създава в отговор на необходимостта от обединяване на съществуващия научен потенциал и инфраструктура в университета. МУ-Варна е предпочитан партньор в многобройни неинтервенционални и интервенционални проучвания, които са в областта на клиничната медицина и общественото здраве. Например към настоящия момент в една от клиничните ни бази УМБАЛ “Св. Марина” ЕАД-Варна се реализират 92 клинични изпитвания. С цел хармонизиране с европейското законодателство ще се стремим да оптимизираме дейността си в тази област чрез вътрешна реорганизация. През периода 2016-2019 г. се предвижда промяна в правилата за реализация на изпитванията, както и прецизиране на изискванията към партньорските изследователски организации и фармацевтични компании. Тази реорганизация ще доведе до ръст между 10-15% или около 60 нови клинични изпитвания годишно.

Медицински университет-Варна превърна увеличаването на инвестициите на бизнеса в научноизследователска дейност в свое конкурентно предимство и го използва ефективно като инструмент за увеличаване на изследователския си капацитет. В Медицински университет-Варна работят 546 учени, значителна част от които са клиницисти и тази научна диверсификация е предпоставка за транслационна медицина в действие. Експертните умения на тези специалисти са се наложили във времето, нашите учени са и отлични клиницисти, доказани не само в България, но и в Европа. Научноизследователският институт ще обедини този огромен потенциал от експерти, отлична изследователска база и търсене от страна на индустрията и ще се превърне в инкубатор за наука, но не сухо познание и никому ненужни експерименти, а наука, свързана с практиката, което е есенцията на концепцията за “транслационна медицина”.

– Споменатата бройка 546 е значима, но бихте ли ни казали с какво се занимават тези изследователи?

– Както споменах, това са клиницисти, включително и дентални медици, фармацевти, специалисти по обществено здравеопазване и специалисти по различни фундаментални науки, които работят съвместно като една добре смазана машина. Екипите са от млади ентусиазирани хора и можем с гордост да заявим, че част от тях са наши студенти, а друга – българи, които се върнаха от различни световни университети, за да работят при нас. Имаме и визитиращи водещи специалисти, някои от които са или ще бъдат в нашия екип от 1 до 3 години. Освен взаимодействието със световни експерти и с всички европейски университети в нашите научни направления, ние имаме меморандуми за сътрудничество с институции от петте континента и участваме не само като партньори, но и като лидери. Независимо от големия брой учени и разнопосочните им интереси нашата структура работи като един организъм и е с ясни и добре дефинирани научни приоритети. Те могат да бъдат намерени в интернет страницата, но аз искам да обърна внимание, че един от приоритетите, в които имаме значителни научни постижения, е храни и хранене. Научният ни потенциал в тази област се дължи именно на обединяването на фундаменталната наука с директната клинична практика.

– Все пак как успявате да задържите кадрите си, всички в България се оплакват от липсата на човешки ресурси?

– Това е една от най-силните ни страни, защото кадрите са нашето най-голямо богатство. Това е активът с най-дълъг живот и ние отдавна сме изградили система за неговото опазване и развитие. Доброто заплащане на човешкия ресурс е инвестиция, а не разход. За да работи ефективно, всеки един учен трябва да бъде в оптимално физиологично състояние и в добра работна среда, само така се раждат добри идеи и мотивация за тяхното осъществяване.

– Споменахте “условия за работа”, какви по-конкретно са те?

– Няма как да има наука без инфраструктура и за последните 4 години в базите на МУ-Варна бяха направени множество модернизации, включително бяха построени и нови сгради като тази на Факултета по фармация. Това се наложи поради факта, че за да продължим своята дейност, ние трябва да покриваме европейските и световни изисквания за инфраструктура на лабораториите, но и като резултат от политиката на МУ-Варна за изграждане на работна среда от най-висок клас. Разбира се, големи инвестиции са направени и в закупуването на апаратура, като този процес трябва да продължи с многократно по-висока скорост. Ние имаме човешкия капитал и ресурс за растеж, а световната практика показва, че изграждането на елитна инфраструктура изисква външно финансиране. Естествено, имаме пълна готовност за кандидатстване в националните, европейските и световните програми за търсене на нужните средства. За последните 5 години натрупахме богат опит в подобни проекти, много от които са все още активни. Пример е лабораторията за транслационна медицина и клетъчна терапия, която беше старт за създаването на една изключително иновативна производствена мощност и представлява прекрасен пример за интеграция на фундаменталната наука с клиничната практика. Варна е красив град, с отлично местоположение на Черно море, но от институционална гледна точка ние виждаме не туристическия, а научния потенциал в уникалните морски ресурси, възможностите за морелечение и морска медицина.

– Неколкократно подчертахте вашето желание за заемане на ключови позиции като научна институция в Европа, какви са инструментите, които използвате за популяризация на своята дейност?

– Като образователна институция ние вече имаме изградено име и нашите европейски студенти се състезават (3-ма младежи за едно студентско място), за да се обучават при нас. Това не се дължи само на качеството на учебния процес, а и на факта, че при нас има отлична възможност за старт в науката от студентската скамейка. От няколко години, освен че стимулираме всички наши научни екипи да публикуват в най-добрите световни издания, ние създадохме собствено издателство с 6 периодични издания, всички на английски език, с цел да подобрим видимостта и да привлечем интересни научни разработки, без езикови бариери. В тази връзка, за нас е особена гордост, че едното издание е изцяло за студентски научни публикации. Това уникално по своя характер издание адресира нуждите на младите научни работници и е отлична предпоставка за развитие на потенциала на младите хора.

– Как бихте обобщили мястото и ролята на НИМУ-Варна?

– Това е една обединяваща платформа в структурата на университета, която ще позволи още по-пълноценна интеграция на нашите специалисти и ще привлече нови умове. Разчитаме, че чрез НИМУ ще съумеем за изградим планираната инфраструктура и ще създадем инкубатор за истинска транслационна наука. Вярваме, че науката трябва да служи на човечеството, да насочва бизнеса и да подобрява качеството на живот на всеки един жител на планетата. Моите колеги и аз вярваме, че създаването и развитието на новия Научноизследователски институт към МУ – Варна е нашата правилна стъпка към устойчиво развитие и инвестиция за бъдещите поколения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.