Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Уникална антична шлем – маска бе върната след кражба в Археологическият музей в Пловдив

Уникалната антична шлем – маска беше върната в Археологическият музей от органите на ДАНС и ГДБОП след кражба, предава “Фокус”.

Маската, на стойност 2 млн. евро, е била открадната през 1995 година, разказа директорът на Регионалния музей Костадин Кисьов. Той посочи, че маската най-вероятно не е била в България. Към датата на въоръжения грабеж този шлем е бил най-скъпият експонат в музея. Кражбата е станала в 13 часа в ден неделя, когато музеят не е работил.

„Съществувал е друг вход на музея, който сега е закрит. На вратата се звъни, вътре е само служителят на охраната, който е бил въоръжен. Когато отваря вратата, го удрят с дръжката на пистолет”, каза Кисьов. Нападателите са били двама души. Те започват да влачат охраната, а единият от тях взима обувката му и разбива витрината, където е античният шлем. ”В същата зала е имало и витрина със 760 оригинални златни монети, както и друга витрина със златни накити – обеци и пръстени, които въобще не са били пипнати”, посочи директорът. Задейства се СОТ–ът, полицията пристига на 5-тата минута, но от нападателите няма вече и следа.

„Трябваше да минат двадесет години, за да върнат античната шлем – маска в музея”, каза Кисьов. „Полицията работи и по други направления и се надявам да имат и други реализации”, добави той. По думите му, случаят е показателен за кметове и управници, че трябва да се полагат съответните усилия за експонирането в тези музеи, тъй като става дума за предмети с изключително висока номинална стойност. 

„Разликата от тогавашния Археологически музей в Пловдив до сегашния е огромна”, каза още Кисьов. Тогава витрините са били от винкелно желязо и не са се заключвали, стъклата са били обикновени, а не противоударни като сега. Самата СОТ техника е била примитивна, а сега вече има отделен СОТ на залите, камерите са дори в хранилището, където всички действия на музейните работници се записват. Записват се и посетителите. Мониторите се наблюдават 24 часа в денонощието. Охраната е организирана така, че да има не само видеонаблюдение, но и въоръжена охрана през нощта.

„Към настоящия музей този античен шлем остава най-скъпият експонат в Археологическия музей в Пловдив, макар, че шлемът от Брестовица също се доближава по стойност към неговата”, добави Костадин Кисьов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.