Археолози и депутат превръщат Килифаревския манастир в обект на поклоннически туризъм

Снимка: Веселина Ангелова

Археолози от Велико Търново и зам.-шефът на парламента Иван Иванов от РБ подеха инициатива прочутият Килифаревски манастир да стане обект на поклоннически туризъм. Проучвателите и народният представител обединиха усилия за намиране на поне 10 000 лв за социализация на светата обител. Най-напред ще се търси сума от 4000 лв, с която да бъде почистен районът около манастира, да се извършат консервационни дейности, да се направи нов проект на прилежащия параклис, да се възстанови подхода на манастира към крепостта, която се намира в близост.

Необходими са и средства за информационни табели и брошури, които да популяризират Килифаревския манастир като едно от средищата за поклоннически туризъм. "Светата обител е разположена на площ от 15 декара и е проучвана от студенти и преподаватели от Великотърновския университет. Обектът е изключително важен- голям манастир, две крепости, най- голямото проучено исихастко средище, първи етап на Търновската книжовна школа и средище на един кръг от монаси, играли активна роля в обществения, религиозния и държавния живот на Търново от средата на 14 век", обясни археологът доц. д-р Мирко Робов.

По негови думи сред най- важните останки е скрипторият- мястото, където са работили преводачи, преписвачи, калиграфи, творци на оригинална книжнина. Археологът информира, че е подходящо в манастира да бъде подредена и експозиция, която да показва снимки от историята на проучванията, триизмерни възстановки, както и видеопрезентация.

Според проучвателя на следващ етап се предвижда да бъдат показани и находки от обекта. От проучванията на крепостите е намерено въоръжение- оръжия, върхове на копия, каменни бойни топки, брадви. "Находките, свързани с Търновската книжовна школа, са пълен набор от инструменти за производство на пергамент, керамика, монети и много ценен монограм на Св. Теодосий Търновски", обяви доц.д-р Робов.

По думите му до този момент със спонсорска подкрепа и доброволния труд на местното население са полагани усилия за опазване на старините. "Килифаревският манастир заслужава внимание и поради причината, че може да привлече посетители не само от страната, но и от Литва, Унгария, Беларус, Русия, Молдова, Сърбия, Гърция", изтъкна проф. Димитър Кенанов от ВТУ.

Състоянието на светата обител провокирало учените да потърсят подкрепата на Иван Иванов, който обеща съдействие. Иванов заяви, че инициира среща с министъра на културата Вежди Рашидов, за да го запознае с проблема. Въпросът ще бъде отнесен и до Дирекцията по вероизповеданията, до местната власт и до общинските съветници от Реформаторския блок.

Иванов препоръча на учените да изработят проект, който да включва всички необходими дейности и разчет на бюджета.

"В Община Велико Търново има ансамбъл от над 10 манастира и не се прави достатъчно за тяхното популяризиране и свързването им в обща карта. Това ме кара да мисля, че не се работи активно за развитието на поклонническият туризъм", каза Иван Иванов.

Зам.шефът на парламента сподели, че по време на срещата си с министър Вежди Рашидов ще постави въпрос и за Трапезица. Според него от една страна ведомството не отделя достатъчно средства за крепостта, а от друга не се прави ясно разграничение между атракциите и автентичните останки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони